Yoga op het werk

Yoga en hedendaagse arbeid

Veel van de hedendaagse professionele activiteit gebeurt zittend, achter een beeldscherm, vaak vele uren lang. Eén van de grootste geschenken die yogabeoefening ons Westerlingen kan geven is het heilzame effect op lichaam en geest, precies in de context van een sedentair bestaan met veel mentale activiteit.

De effecten van yogabeoefening

De yogaoefeningen en houdingen hebben tot gevolg dat het lichaam versterkt wordt, de spieren verlengd en uitgerekt. Er ontstaat letterlijk opnieuw ruimte, en de “knopen” van spierspanning en stress lossen zich op. Lang stilzitten in een bureaustoel heeft tot gevolg dat de rug en de wervelkolom samengedrukt, compacter en stijver worden. Yoga brengt de wervelkolom weer in beweging, en zorgt voor verlenging en ontspanning.

Ademen gebeurt meestal compleet onbewust. Intense mentale activiteit heeft vaak tot gevolg dat de adem zeer oppervlakkig wordt, met soms periodes waarbij nog nauwelijks wordt geademd. Soms ontstaat lokaal zuurstofdeficit in het lichaam, waardoor spierspanning in de hand wordt gewerkt. In yoga wordt bewust, veel, en diep geademd. Daardoor gaat de energie in het lichaam weer stromen, de zuurstoftoevoer is als een rivier die alle lichaamsdelen opnieuw met levenskracht en energie bevloeit.

Door de intense mentale arbeid en het veelvuldig gebruiken van beeldschermen geraken de medewerkers het contact met hun lichaam kwijt. Ze zitten als het ware volledig “in hun hoofd”. Een yogamoment op het werk brengt hen terug “thuis” in hun lichaam, in hun eigen materie, en dat helpt het evenwicht te herstellen. Een moment van fysiek bezig zijn en tegelijk een heilzaam rustpunt.

 Meer lezen over yoga

Yoga binnen het bedrijf

Yoga kan binnen de context van het bedrijf worden ingezet als één van de hulpmiddelen binnen een strategie die het welzijn op het werk verbetert, en excessen van stress en burn-out tegengaat.
Yogamatten onder de kapstok in een werkomgeving

Binnen de context van Yoga Kitchen bieden we dan ook Yoga op het werk aan.

Dat kan onder de vorm van een wekelijkse yogales, of eenmalige of punctuele workshops rond stressbeheersing met yoga en ademhaling als uitgangspunt.

In de wekelijkse lessen van circa een uur wordt een goed evenwicht gecreëerd tussen inspanning en ontspanning, dynamische en statische oefeningen, ademhalingsoefeningen en relaxatie. Iedereen is welkom, iedereen kan deelnemen volgens de eigen fysieke mogelijkheden van het moment. Na de sessie gaan de werknemers ontspannen en tegelijk opgeladen terug aan het werk. De sessie heeft een gunstig effect op welbevinden en energieniveau van de werknemers, wat zich vaak vertaalt in een verhoogde productiviteit.

Yoga op het werk – referenties 2017

Triodos Bank Belgium
triodosbank

Yoga op het werk – referenties 2015 – 2016

Nagelmackers Bank
Logo Nagelmackers bank
Sony Pictures Releasing
Logo Sony Pictures releasing
Wenst u meer inlichtingen over Yoga op het werk, wil u weten wat de mogelijkheden en de concrete voorwaarden zijn om Yoga op het werk ook bij uw bedrijf te organiseren of heeft u andere vragen, bel ons op het nummer 0486/88 28 48 of vul onderstaand contactformulier in en verzend het.
Ik heb een vraag omtrent Yoga op het werk

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw opmerking