Plantaardig eten

De weldaden van een plantaardig eetpatroon zijn meervoudig.

Plantaardig eten maakt het makkelijker om optimale gezondheid te verwerven en te behouden.
Een plantaardig eetpatroon is veel duurzamer op het vlak van milieu en bovendien de beste persoonlijke investering die je kan doen voor de toekomst van deze planeet en de toekomstige generaties.
En dan nog niet in het minst: plantaardige eetgewoonten zijn een directe bijdrage tot het verminderen en opheffen van het lijden van miljoenen dieren, dagelijks, wereldwijd. Op die manier is het de concretisering van het “Ahimsa” concept uit de Yoga-filosofie. Ahimsa betekent: Geweldloosheid: afzien van geweld tegenover jezelf, andere wezens en de omgeving.

En toch, voor hen die reeds overtuigd zijn vanuit zichzelf, geleid door de intuïtie van hun hart of na het nog steeds toenemend aantal wetenschappelijk gestaafde bewijzen voor al die voordelen van plantaardig eten te hebben opgezocht en doorgenomen, kan het zijn dat bepaalde vragen rijzen, zoals hieronder:

  • Hoe ga ik plantaardig?
  • Hoe begin ik eraan?
  • Hoe organiseer ik mezelf?
  • Hoe maak ik dat het een succes wordt?

Als je de tijd en de competenties hebt om de erg versplinterde informatie, de grote oceaan van vegan blogs en plantaardige recepten uit te pluizen en dan daaruit jouw persoonlijke overgangsstrategie te distilleren, dan is het: bingo! Volle kracht vooruit! Je hebt geen ondersteuning nodig.

Als je echter geen idee hebt waarmee te beginnen, of overweldigd bent door de hoeveelheid informatie die bovendien soms bol staat van de tegenstrijdigheden, of als plantaardig eten er moeilijk uitziet of gewoon niet lekker lijkt, dan kan een Individuele Voedingscoaching zoals Yoga Kitchen aanbiedt onder de vlag van Veganisto een uitkomst bieden.

Het veganisto-logo
Het goede nieuws is: er is niet één juiste manier om het te doen.
Essentieel is: jij en jouw persoonlijke situatie vandaag zijn het uitgangspunt bij het kiezen van jouw pad om de steeds groter wordende groep van mensen te vervoegen die het super goed doen met een gezond plantaardig eetpatroon.

Ik ben nu zelf 15 jaar vegetariër, waarvan de laatste 5 jaar veganist of vegan. Na veel over de verschillende eetfilosofieën en manieren van aanpak te hebben gelezen, vergeleken en uitgeprobeerd, werk ik vanuit een rijke ervaring. Bovendien heb ik bijna vier jaar in biowinkels en bedrijven in de bio-sector gewerkt, waardoor ik een ruime en goede kennis heb van voeding en voedingsproducten. En tenslotte bouw ik verder op mijn ervaringen met het coachen in de verschillende posities die ik in mijn 35-jarige beroepscarrière heb bekleed.
Ik ben me er van bewust dat van de mensen die van de ene dag op de andere veganist werden, er veel zullen terugkeren naar een omnivoor eetpatroon, en hun inspanningen om volledig plantaardig te gaan als een falen zullen zien. Maar dan geloof ik, dat het helemaal geen falen is, maar eerder het gevolg van overhaasting of teveel perfectionisme.

En daarom kies ik voor een duurzame aanpak in mijn activiteiten als voedingscoach.
Laat ons in die context eens een deel van de antwoorden bekijken op de bovenstaande vragen:

Hoe word ik een planteneter?
Op jouw eigen ritme, met respect voor het ritme van jouw dierbaren of familieleden. Een stap-voor-stap aanpak is veel duurzamer en geeft veel meer kans op slagen dan een plotse overhaasting.

Hoe begin ik eraan?
Vertrekkend vanuit jouw favorieten en voorkeuren van vandaag op het vlak van eten. Er is immers nog meer goed nieuws: je zal niks moeten inboeten wat betreft smaak of plezier. Het is erg waarschijnlijk dat jouw lievelingsgerechten van vandaag ook morgen jouw lievelingsgerechten zullen blijven, want alles kan plantaardig worden klaargemaakt.
Dat wordt “veganiseren” genoemd.

Hoe organiseer ik mezelf?
Door eerst eens goed te kijken naar je aankoop- en kookgewoontes qua voeding, en naar de inhoud van je provisiekast en koelkast vandaag. Door ze stap voor stap aan te passen. Door geleidelijk aan ook nieuwe voedingswaren te introduceren die je misschien nog nooit eerder hebt gebruikt.

Hoe maak ik dat het een succes wordt?
Door je tussenliggende doelen verstandig te kiezen. Door mild voor jezelf te zijn. Door even coherent te zijn naar je dierbaren en familieleden toe.

Ik wil meer lezen over de aanpak en zien hoe ik een sessie kan boeken

Klik op de blauwe link hieronder om meer te lezen over de coaching aanpak.

Lees meer over onze food coaching aanpak

Ik heb een vraag over de Individuele Voedingscoaching

Voel je vrij om ons gelijk welke vraag te stellen over de Individuele Voedingscoaching.
Schrijf je vraag in het formulier hieronder en klik op “Verzend”.

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht