Yoga voor mannen

Zolang er ten gevolge van de COVID-19 situatie maatregelen van kracht zijn die samenkomsten beperken, blijft het aantal deelnemers aan de lessen naaktyoga voor mannen beperkt tot maximaal zes.

Lees hier nauwgezet de maatregelen na die zolang in de studio gelden.

Een fotomontage met een bloem en mannen die samen yoga beoefenen

“Naakt zijn verbindt ons nog meer met Moeder Aarde en bevrijdt ons van de beperkingen en kostuums die de samenleving ons oplegt”

Yoga Kitchen organiseert yogalessen specifiek voor mannen, in combinatie met naturisme.

Yoga voor mannen

Hoewel yoga in zijn eeuwenlange traditie vroeger hoofdzakelijk door mannen werd beoefend, ziet men deze discipline vandaag bij uitstek als een activiteit voor vrouwen, die dan ook de meerderheid uitmaken in de hedendaagse yogacursussen. De workshops hebben onder andere tot doel om mannen te inspireren en hen enthousiast te maken voor de yogapraktijk en hen de unieke sfeer te laten proeven die ontstaat wanneer mannen in groep samen yoga beoefenen.
De lessen staan open voor alle meerderjarige mannen onafgezien van hun ouderdom, etnische afkomst, vorm, lichaamstype, uiterlijk, fysieke mogelijkheden of sexuele oriëntatie.
Er is geen voorafgaande ervaring met yoga vereist. Iedereen kan deelnemen naargelang zijn persoonlijke mogelijkheden.
Lees hieronder meer over de opzet van de lessen naaktyoga voor mannen.

Naaktyoga voor mannen in Schaarbeek

Groepslessen op
zondagnamiddag van 16u00 tot 17u30

Wil je deelnemen? Selecteer in de onderstaande lijst met de eerstvolgende lessen de datum van je keuze en vul dan het formulier in onderaan de pagina van het event, en verstuur het.

Eerstvolgende lessen naaktyoga voor mannen

Klik op de blauwe links om je les te boeken.

oktober 2020

Datum/Tijd Les/workshop
04/10/2020 | 16:00 - 17:30 Naaktyoga voor mannen 2020 , Yoga Kitchen, Schaarbeek
11/10/2020 | 16:00 - 17:30 Naaktyoga voor mannen 2020 , Yoga Kitchen, Schaarbeek
18/10/2020 | 16:00 - 17:30 Naaktyoga voor mannen 2020 , Yoga Kitchen, Schaarbeek
25/10/2020 | 16:00 - 17:30 Naaktyoga voor mannen 2020 , Yoga Kitchen, Schaarbeek

november 2020

Datum/Tijd Les/workshop
01/11/2020 | 16:00 - 17:30 Naaktyoga voor mannen 2020 , Yoga Kitchen, Schaarbeek
1 2 3

Betalen voor de lessen

Je kan betalen per aparte les of kiezen voor een meerbeurtenkaart. Bekijk de pagina met de prijzen.

Onze prijzen

Yoga en mannen

Mannen zijn traditioneel nogal gericht op, of worden in de richting gestuurd van competitieve sportdisciplines. Daar staan de prestatie en het resultaat als belangrijk aangeschreven. In yoga is het element competitie echter volledig afwezig. Het proces, de evolutie en de individuele ervaring komen op de eerste plaats.

Men stuurt mannen in onze samenleving ook sterk in de richting van mentale activiteiten (denken en leven vanuit het verstand). Yoga daarentegen kan hen helpen om het contact met het fysieke lichaam en de gevoelswereld te verbeteren. Yoga en bewust ademhalen helpen eveneens om alerter aanwezig te zijn in een complete fysieke ervaring van het hier en nu.

Bovendien ervaren mannen in de occasionele partneryoga-oefeningen die per twee worden uitgevoerd een gevoel van broederschap. Omdat we zo leren hoe het voelt om steun te geven en steun te krijgen. Daardoor evolueren we van rivalen of concurrenten naar broeders.

Naaktyoga en naturisme

Vooral in Noord-Europa bestaat het naturisme, onder andere gegroeid uit de Duitse Körperkultur uit de eerste helft van de 20ste eeuw, als beweging die een vrije, complexloze beleving van naaktheid nastreeft. Vandaag de dag bestaan overal in Europa talrijke clubs en verenigingen.

Wat minder bekend is, is dat er ook in India, de bakermat van de yoga, tot op de dag van vandaag een traditie bestaat van sadhu’s of wijzen die dagdagelijks naakt door het leven gaan. Maar bij hen is het eerder als teken van een ascetische, onthechte levenswijze.

Kledij versus naaktheid

Kledij, of het nu om maatpakken, uniformen of werkplunje gaat, het werkt vaak als een etiket dat ons vast pint op een bepaalde rol of status in de maatschappij.
Wanneer we yoga beoefenen zonder onze kleren

  • komen we dichter tot onze essentie
  • laten we ons tegelijk zien in onze kwetsbaarheid en in onze sterkte
  • is het lichaam vrijer en dat laat een diepere ervaring van de zintuigen en de bewegingen toe

Wanneer we onze kleren achterlaten in de kleedkamer laat dat ons toe om ook de rollen en beperkingen van het dagelijks leven los te laten. Daardoor worden we meer onszelf en meer gelijk aan elkaar. Bovendien biedt onze samenleving slechts weinig of geen mogelijkheden om naakt te zijn buiten een sexuele context.

Daarenboven geeft het naakt samenzijn met anderen ons de gelegenheid om ons te verzoenen met de veelvormigheid en de tijdelijkheid van het lichaam. In tegenstelling tot een maatschappij die ons normen oplegt over uiterlijk en leeftijd, wat soms leidt tot ongemak, onzekerheid, complexen tot zelfs afkeer van het eigen lichaam. Ook mannen hebben daar soms onder te lijden. Daarom kan naaktyoga bevrijdend werken.

Yoga

Een regelmatige beoefening van yoga kan je leven drastisch veranderen in positieve zin.

Deze energieke yogalessen leunen aan bij de Prana Yoga Flow.
Prana Yoga Flow is ideaal voor wie behoefte heeft aan gezond en bewust bewegen en ook kracht en uithouding wil cultiveren. Op lichamelijk vlak word je door Prana Yoga Flow leniger, maar ook sterker. Je spieren worden gestimuleerd om in de lengte te groeien. Ze ontwikkelen gelijkmatige kracht langs alle zijden van je ledematen, wat het evenwicht en de gezondheid van je gewrichten bevordert. Je leert steviger en bewuster staan, en je leert bewuster met je ademhaling te werken.
Na een les Prana Yoga Flow voel je je ontzettend stevig verankerd in je fysieke lichaam
Het effect van de les blijf je tot dagen erna voelen.

Mentale aandacht

Er met je volle aandacht bijblijven is wellicht de grootste opgave. Toch is het essentieel bij yogabeoefening.
Om die reden oefenen we soms met gesloten ogen. Om makkelijker geconcentreerd te blijven op alle fysieke gewaarwordingen in het lichaam.

Ademhaling

Bij Prana Yoga Flow werken we doorlopend met de ujjayi-ademhaling en soms met het bewust vasthouden van bepaalde spiergroepen.
Onze ademhaling is als het ware de “motor”, gids en drijvende kracht. Gezien iedereen ademt op een verschillende manier, zijn er dus momenten waarbij de deelnemers aan hun eigen ritme werken.

Houding

In de Prana Yoga Flow komen de zes belangrijkste functies uit de fysieke yoga allemaal aan bod. Het hulpmiddel om die functies te ondersteunen en te versterken is de yogahouding of asana.
De asana’s in de lessen Prana Yoga Flow Basic zijn gekozen uit een basisreeks van 32 verschillende houdingen en hun variaties.
De houdingen worden op een vrij ritmische en vloeiende manier met elkaar verbonden, door verbindende bewegingen die vinyasa’s worden genoemd.
In de lessen Prana Yoga Flow Basic leren we de verschillende basishoudingen. We werken we geleidelijk aan het vloeiend verbinden van de houdingen. Daarom wordt in een les af en toe een moment gemaakt voor wat “technische” uitleg over de functies en de houdingen. Ook de ietwat meer uitdagende houdingen zoals de omgekeerde houdingen komen aan bod.

Lesopbouw

De lessen zitten over het algemeen als volgt in elkaar:

  • We beginnen met een moment waarbij we streven naar aanwezigheid in het hier en nu en gewaarwording van het lichaam.
  • Vervolgens activeren we de ujjayi-ademhalingstechniek vooraleer de houdingenreeks aan te vatten.
  • We gaan verder met een korte opwarming gevolgd door dynamische reeksen van houdingen die elders ook wel bekend staan onder de naam “zonnegroeten”.
  • Daarop volgt de houdingenreeks die is opgebouwd uit staande, zittende, liggende en omgekeerde houdingen en een kalmerende eindreeks.
  • Er zijn occasioneel oefeningen per twee
  • We eindigen met een kort moment van meditatie en ademhaling en een diepe relaxatie, liggend op de rug of in een rusthouding naar keuze.

Een les Prana Yoga Flow Basic duurt anderhalf uur.

Lestype Duur Yin/Yang Ritme Effect
Naaktyoga mannen 90 min Yang Matig, dynamisch Verwarmend, versterkend</td