Foto van zittende voorwaartse buiging

Prana Yoga

Prana Yoga: een goed uitgebalanceerde onderhoudsyoga.

Ben je absoluut nieuw en beginner in yoga of zoek je een yogavorm met gemiddelde intensiteit? Dan is Prana Yoga wellicht geknipt voor jou.

De ademhaling vormt de basis en uitgangspunt van deze yoga. Gerichte aandacht, ademhaling en houding/beweging vormen het gouden trio dat de energiestroom in het lichaam verbetert.
Ook prima geschikt voor wie zichzelf als beginner beschouwt en een eerste stap wil zetten met yoga.

Prana Yoga in Schaarbeek

Groepslessen in aanwezigheid én online op:
dinsdagavond van 19.00 u tot 20.00 u (live in aanwezigheid en online)
donderdagmiddag van 12.00 u tot 13.00 u (live in aanwezigheid en online)

Eerstvolgende lessen Prana Yoga

Klik op de blauwe links om de details alsook de plaatsbeschrijving te zien.

mei 2024

Datum/Tijd Les/workshop
23/05/2024 | 12:00 - 13:00 Prana Yoga lunchtime donderdag , Yoga Kitchen, Schaarbeek
28/05/2024 | 19:00 - 20:00 Prana Yoga dinsdag , Yoga Kitchen, Schaarbeek
30/05/2024 | 12:00 - 13:00 Prana Yoga lunchtime donderdag , Yoga Kitchen, Schaarbeek

juni 2024

Datum/Tijd Les/workshop
04/06/2024 | 19:00 - 20:00 Prana Yoga dinsdag , Yoga Kitchen, Schaarbeek
06/06/2024 | 12:00 - 13:00 Prana Yoga lunchtime donderdag , Yoga Kitchen, Schaarbeek
1 2 3

Onze prijzen

Prana Yoga

Deze yogavorm creëert een intense verbinding tussen lichaam en geest. Ze stimuleert een houding van mindfulness en verhoogd concentratievermogen. Ze verhoogt ook het ruimtelijk zelfbewustzijn van het lichaam en verbetert de ademhalingscapaciteit. Fysiek gesproken maakt Prana Yoga je leniger en sterker. Je spieren worden gestimuleerd om in de lengte te groeien. Ze bouwen gelijkmatige kracht op aan alle zijden van het lichaam en de ledematen. Prana Yoga bevordert het evenwicht en de gezondheid van je gewrichten. Je leert ook steviger en bewuster te staan. Je beleeft en beheerst je ademhaling met een verscherpt bewustzijn.
Na een les Prana Yoga voel je je ontspannen, helemaal verankerd en thuis in je fysieke lichaam. .

Mentale aandacht

Er met je volle aandacht bijblijven is wellicht de grootste opgave. Toch is het essentieel bij yogabeoefening.
Om die reden oefenen we soms met gesloten ogen. Om makkelijker geconcentreerd te blijven op alle fysieke gewaarwordingen in het lichaam.

Ademhaling

Bij Prana Yoga werken we doorlopend met de ujjayi-ademhaling en soms met het bewust vasthouden van bepaalde spiergroepen.
Onze ademhaling is als het ware de “motor”, gids en drijvende kracht. Gezien iedereen ademt op een verschillende manier, zijn er dus momenten waarbij de deelnemers aan hun eigen ritme werken.

Houding

In de Prana Yoga komen de zes belangrijkste functies uit de fysieke yoga allemaal aan bod. Het hulpmiddel om die functies te ondersteunen en te versterken is de yogahouding of asana.
De bewegingen en houdingen komen uit de welhaast honderden beschreven yogahoudingen. Daarbij wisselen dynamische (beweeglijke) houdingen af met statische momenten. We blijven tot vijf à zeven rustige, diepe ademhalingen in elke houding blijven. Prana Yoga is iets trager en statischer dan Prana Yoga Flow.
In de reeks komen staande, zittende en liggende houdingen aan bod. Bepaalde hulpmiddelen zoals stoelen, blokken, riemen bijvoorbeeld zijn beschikbaar. Want dat helpt om onze yogapraktijk te ondersteunen en aan te passen aan ieders individuele fysieke mogelijkheden.

Lenigheid en kracht worden les na les opgebouwd. Ook mentale aandacht en concentratievermogen verbeteren. Beetje bij beetje herwinnen we het meesterschap over ons lichaam en onze geest dat we soms hebben verloren door onze hedendaagse levenswijze.
Door de rustige opeenvolging van houdingen kunnen we af en toe iets meer in detail stil te staan bij de “technische” details. Om te streven naar de meest geschikte uitlijning die past bij ons individuele lichaam. Daarbij vermijden we overdrijving: want we gebruiken de houding als een middel om in het lichaam te komen, en niet omgekeerd.

Lesopbouw

De lessen Prana Yoga zitten over het algemeen als volgt in elkaar:

  • Eerst streven we naar aanwezigheid in het hier en nu en gewaarwording van het lichaam.
  • Vervolgens activeren we de ujjayi-ademhalingstechniek voorafgaand aan de houdingenreeks.
  • Dan volgen er een paar korte opwarmende bewegingen.
  • Vervolgens is er de houdingenreeks die is opgebouwd uit staande, zittende, liggende en omgekeerde houdingen.
  • Aan het eind tenslotte een kort moment van meditatie en een diepe relaxatie, liggend op de rug of in een rusthouding naar keuze.

Een les Prana Yoga duurt een uur.

Wil je een vergelijking maken met andere yogastijlen? Prana Yoga komt nog het dichtst bij wat men elders aantreft onder de naam Hatha Yoga.

Lestype Duur Yin/Yang Ritme Effect
Prana Yoga 60 min Yin & Yang Rustig, statisch, dynamisch Neutraal, versterkend

Zoek je een ander soort les?

Bekijk dan hier onze andere yogalessen:

Bekijk ons volledige aanbod yogalessen