Foto van voorwaartse buiging

Naaktyoga voor mannen

Workshop Naaktyoga voor mannen

Naakt zijn verbindt ons nog meer met Moeder Aarde en bevrijdt ons van de beperkingen en kostuums die de samenleving ons oplegt Ontdek de weldaden van yoga zonder de belemmering van kledij, verbeter je lichaamsbewustzijn en versterk je zelfvertrouwen als man tussen andere mannen.

We onderzoeken in deze workshop wat de ervaring is van samen ongekleed yoga beoefenen in een groep met exclusief mannen.

Yoga voor mannen

Hoewel yoga in zijn eeuwenlange traditie vroeger hoofdzakelijk door mannen werd beoefend, ziet men deze discipline vandaag bij uitstek als een activiteit voor vrouwen, die dan ook de meerderheid uitmaken in de hedendaagse yogacursussen. De workshops hebben onder andere tot doel om mannen te inspireren en hen enthousiast te maken voor de yogapraktijk en hen de unieke sfeer te laten proeven die ontstaat wanneer mannen in groep samen yoga beoefenen.
De workshops staan open voor alle meerderjarige mannen onafgezien van hun ouderdom, etnische afkomst, vorm, lichaamstype, uiterlijk, fysieke mogelijkheden of sexuele oriëntatie.
Er is geen voorafgaande ervaring met yoga vereist. Iedereen kan deelnemen naargelang zijn persoonlijke mogelijkheden.
Lees hieronder meer over de opzet van de lessen naaktyoga voor mannen.

Workshops naaktyoga voor mannen in Schaarbeek

Workshops op
zondagnamiddag van 14.00 u tot 16.00 u

Wil je deelnemen? Selecteer in de onderstaande lijst met de eerstvolgende workshops de datum van je keuze en vul dan het formulier in onderaan de pagina van het event, en verstuur het.

Eerstvolgende workshops naaktyoga voor mannen

Klik op de blauwe links om je les te boeken:

mei 2024

Datum/Tijd Les/workshop
05/05/2024 | 14:00 - 16:00 Naaktyoga voor Mannen Lente 2024 , Yoga Kitchen, Schaarbeek
19/05/2024 | 14:00 - 16:00 Naaktyoga voor Mannen Lente 2024 , Yoga Kitchen, Schaarbeek

juni 2024

Datum/Tijd Les/workshop
02/06/2024 | 14:00 - 16:00 Naaktyoga voor Mannen Lente 2024 , Yoga Kitchen, Schaarbeek
16/06/2024 | 14:00 - 16:00 Naaktyoga voor Mannen Lente 2024 , Yoga Kitchen, Schaarbeek
30/06/2024 | 14:00 - 16:00 Naaktyoga voor Mannen Lente 2024 , Yoga Kitchen, Schaarbeek

Hoeveel kost deelname aan de workshop?

Onze prijzen

Yoga en mannen

Mannen zijn traditioneel nogal gericht op, of worden in de richting gestuurd van competitieve sportdisciplines. Daar staan de prestatie en het resultaat als belangrijk aangeschreven. In yoga zijn de elementen competitie en concurrentie echter volledig afwezig. Het proces, de evolutie en de individuele ervaring komen op de eerste plaats.
Men stuurt mannen in onze samenleving ook sterk in de richting van mentale activiteiten (denken en leven vanuit het verstand). Yoga daarentegen kan hen helpen om het contact met het fysieke lichaam en de gevoelswereld te verbeteren. Yoga en bewust ademhalen helpen eveneens om alerter aanwezig te zijn in een complete fysieke ervaring van het hier en nu.
Bovendien ervaren mannen in de occasionele partneryoga-oefeningen die per twee worden uitgevoerd een gevoel van broederschap. Omdat we zo leren hoe het voelt om steun te geven en steun te krijgen. Daardoor evolueren we van rivalen of concurrenten naar broeders.

Naaktyoga en naturisme

Vooral in Noord-Europa bestaat het naturisme, onder andere gegroeid uit de Duitse Körperkultur uit de eerste helft van de 20ste eeuw, als beweging die een vrije, complexloze beleving van naaktheid nastreeft. Vandaag de dag bestaan overal in Europa talrijke clubs en verenigingen.
Wat minder bekend is, is dat er ook in India, de bakermat van de yoga, tot op de dag van vandaag een traditie bestaat van sadhu’s of wijzen die dagdagelijks naakt door het leven gaan. Maar bij hen is het eerder als teken van een ascetische, onthechte levenswijze.

Kledij versus naaktheid

Kledij, of het nu om maatpakken, uniformen of werkplunje gaat, het werkt vaak als een etiket dat ons vast pint op een bepaalde rol of status in de maatschappij.
Wanneer we yoga beoefenen zonder onze kleren

  • komen we dichter tot onze essentie
  • laten we ons tegelijk zien in onze kwetsbaarheid en in onze sterkte
  • is het lichaam vrijer en dat laat een diepere ervaring van de zintuigen en de bewegingen toe

Wanneer we onze kleren achterlaten in de kleedkamer laat dat ons toe om ook de rollen en beperkingen van het dagelijks leven los te laten. Daardoor worden we tegelijk meer onszelf en paradoxaal ook meer gelijk aan elkaar. Bovendien biedt onze samenleving slechts weinig of geen mogelijkheden om naakt te zijn buiten een seksuele context.

Mannen en naaktheid

Er wordt wel eens gezegd dat vrouwen over het algemeen meer gecomplexeerd zouden zijn over hun lichaam, en in de ban van door de maatschappij opgelegde (schoonheids)normen.
Dat geldt echter evenzeer voor mannen. Ook mannen hebben daar soms onder te lijden.
Het naakt samenzijn met andere mannen geeft ons de gelegenheid om ons te verzoenen met de veelvormigheid en de tijdelijkheid van het lichaam. In tegenstelling tot een maatschappij die ons normen oplegt over het ideale uiterlijk en de ideale leeftijd, wat soms leidt tot ongemak, onzekerheid, complexen tot zelfs afkeer van het eigen lichaam. Daarom kan naaktyoga erg bevrijdend werken. We worden ons bewust van het grote geschenk dat ons eigen unieke lichaam is.
Bovendien ligt aan de basis van de yogafilosofie ook het feit dat ons lichaam niet de essentie is van wie we zijn. Hoewel het lichaam onze rechtstreekse verbinding is met het hier en nu van de realiteit van ons tijdelijke leven in de materiële wereld, is het een tijdelijke jas die we na gebruik op deze aarde achter laten.
Dat besef helpt om overdreven hechting aan uiterlijkheid los te laten.

Mannen en seksuele oriëntatie

In de laatste decennia is in een groeiende groep landen de zichtbaarheid, acceptatie, gelijkberechtiging en wettelijke bescherming van individuen met een andere seksuele oriëntatie drastisch vooruitgegaan.
Er is echter een verschil tussen het op papier accepteren van verschillen enerzijds en het zich vrij voelen om die verschillen in de realiteit te beleven op een ontspannen manier. Zo kunnen heteroseksueel gerichte mannen zich soms op hun ongemak voelen in aanwezigheid van homoseksuele mannen, en kunnen homoseksuele mannen met angsten of ongemak blijven rondlopen wanneer ze zich in het gezelschap van heteroseksuele mannen bevinden. Ze voelen zich vaak geneigd om over hun seksuele voorkeur of privéleven te zwijgen.
De workshops Naaktyoga voor mannen staan bewust open voor alle mannen, ongeacht hun seksuele voorkeur. We kiezen voor kwetsbaarheid en verbinding en spelen als het ware met dat spanningsveld. Er wordt vanzelfsprekend geen discriminerend of beledigend gedrag ten opzichte van seksuele minderheden geduld.

Welk soort yoga beoefenen we in de workshops?

Een regelmatige beoefening van yoga kan je leven drastisch veranderen in positieve zin.

Deze energieke en fysieke yogavorm leunt aan bij de Prana Yoga Flow.
Prana Yoga Flow is ideaal voor wie behoefte heeft aan gezond en bewust bewegen en ook kracht en uithouding wil cultiveren. Op lichamelijk vlak word je door Prana Yoga Flow leniger, maar ook sterker. Je spieren worden gestimuleerd om in de lengte te groeien. Ze ontwikkelen gelijkmatige kracht langs alle zijden van je ledematen, wat het evenwicht en de gezondheid van je gewrichten bevordert. Je leert steviger en bewuster staan, en je leert bewuster met je ademhaling te werken.
Na een les Prana Yoga Flow voel je je ontzettend stevig verankerd in je fysieke lichaam
In een les Prana Yoga Flow maken we gebruik van de drie essentiële pijlers van yoga:

  • Mentale aandacht
  • Ademhaling
  • Houding

Lees hieronder nog meer over Prana Yoga Flow via onderstaande link:

Bovendien komen in de workshops Naaktyoga voor mannen ook oefeningen uit de partneryoga en acroyoga aan bod.
De lesgever houdt rekening met de fysieke mogelijkheden van de deelnemers en past het programma aan in functie daarvan.

Hoe zit een workshop Naaktyoga precies in elkaar?

De workshops zitten over het algemeen als volgt in elkaar:

  • Voorafgaand aan de yogareeks delen we in een kring onze verwachtingen met betrekking tot de workshop.
  • Vervolgens is er een kort meditatief moment waarbij we streven naar aanwezigheid in het hier en nu en gewaarwording van het lichaam.
  • Vervolgens leren en activeren we de ujjayi-ademhalingstechniek vooraleer de houdingenreeks aan te vatten.
  • We gaan verder met een korte opwarming gevolgd door dynamische reeksen van houdingen die elders ook wel bekend staan onder de naam “zonnegroeten”.
  • Daarop volgt de houdingenreeks die is opgebouwd uit staande, zittende, liggende en omgekeerde houdingen en een kalmerende eindreeks.
  • Er zijn occasioneel oefeningen per twee (partneryoga en acroyoga).
  • We houden een kort moment van meditatie en ademhaling en een diepe relaxatie, liggend op de rug of in een rusthouding naar keuze.
  • Na afloop is iedereen vrij om zijn ervaringen te delen in de kring van aanwezigen.
  • We sluiten af met een kop thee en een plantaardige snack.

Hoe lang duurt een workshop Naaktyoga voor mannen?

Een workshop naaktyoga voor mannen duurt alles inbegrepen zowat twee uur.

In welke taal is de workshop?

De workshop is meertalig NL, FR en EN op basis van de taal van de aanwezige deelnemers.
Dat is een uitdaging, en we hebben uit het verleden goede ervaringen met deze formule, die in een Brusselse contaxt erg inclusief werkt.

Lestype Duur Yin/Yang Ritme Effect
Naaktyoga mannen 120 min Yang Matig, dynamisch Verwarmend, versterkend