Foto van verschillende yogamatten

Yogamatten: hoe maak je de beste keuze?

Kies de beste yogamat voor jouw budget

Wat is het nut van een yogamat?

Een yogamat bakent de ruimte af waarbinnen je tijdens een yogasessie oefent. Ze staat symbool voor de tijd en ruimte die je voor jezelf reserveert om met behulp van yoga-oefeningen te mediteren op je lichaam en geest en hun onderlinge relatie.

  • Wat je ervaart op de mat is vaak erg gelijkaardig wat je ervaart in het echte leven, buiten de yogamat.
  • Wat je leert op de mat neem je mee naar je leven buiten de mat om het in de praktijk om te zetten.

En puur praktisch gezien voorziet de yogamat in een geschikte en stevige basis of ondergrond om je yoga-oefeningen in alle veiligheid en met het nodige comfort te kunnen uitvoeren.

Kwaliteitscriteria voor yogamatten

Een goede yogamat is:

  • slipvast: ook als je wijdbeens staat, sta je stevig en glijden je voeten niet weg.
  • slijtvast: bij veelvuldig gebruik blijft het oppervlak in goede staat, en als je al eens met een teen-of vingernagel in je mat terecht komt, blijft die zo goed als intact.
  • (af)wasbaar: na elk gebruik wrijf je de mat schoon met een vochtige doek gedrenkt in water en eventueel wat ontsmettende essentiële olie. Laat de mat drogen alvorens ze op te rollen. Sommige lichtere matten kunnen volgens de fabrikant ook in de wasmachine.

Een yogamat is liefst ook:

  • duurzaam: je betaalt beter wat meer voor een mat die jarenlang meegaat in plaats van een goedkope mat te kopen die het na een paar maanden al begeeft en vervangen moet worden.
  • zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd. Zoek een yogamat die met zo weinig mogelijk poespas is gemaakt in natuurlijke, recycleerbare materialen of synthetische materialen met zo weinig mogelijk schadelijke bestanddelen. Kijk uit voor “greenwashing”: sommige van de zogezegde eco-matten zijn helemaal niet slijtvast en moet je al gauw vervangen.
  • zo lokaal mogelijk geproduceerd: dat betekent voor ons Europeanen dat ze beter uit een Europese fabriek komen in plaats van te zijn verscheept vanaf de andere kant van de planeet.

De meest geschikte afmeting

De standaardafmeting van een yogamat is 60 cm x 180 cm. Ben je veel langer van 1 m 80, dan kan je bij veel merken aan een meerprijs ook yogamatten kopen die aan jouw lengte zijn aangepast en tot 2 m lang zijn.
Er bestaan ook zogenaamde tweepersoonsmatten, die eerder vierkant zijn (ca 180 cm x 180 cm).
En er bestaan ook ronde yogamatten met een diameter van ongeveer 200 cm.

Hoe dik moet een yogamat zijn?

Op een goede yogamat dien je zowel stevig te kunnen staan als comfortabel te kunnen zitten.
De ideale dikte voor een studiomat is 5 à 6 mm.
Matten van ca 4 mm zijn lichter om te transporteren.
Er bestaan ook zogenaamde reismatten die slechts een 3-tal mm dik zijn.
Opgelet: de dikkere, veerkrachtige kunststofmatten (met een dikte van 1,5 cm à 2 cm) zijn bedoeld voor fitness of Pilates, maar zijn niet geschikt voor yogabeoefening. Je staat er immers niet stevig genoeg op.

Welke prijscategorieën zijn er?

Het beste instapmodel

Begin je met yoga en ben je niet zeker of je dit op de lange termijn gaat blijven doen? Koop een goeie, slipvaste basismat van ca 4 à 5 mm dik in de prijsklasse van 17,00 à 25,00 euro. Kijk bijvoorbeeld online op websites zoals yogamatters.com.

Is er een betere middenklasse?

In de prijsklasse 35,00 à 45,00 euro is het even uitkijken. Want hier zitten veel overprijsde modellen tussen die het niettegenstaande hun ronkende beloften echt niet waar maken. Je krijgt dus voor het extra geld niet altijd concrete extra waarde. Wees vooral beducht voor zogezegde ecologische matten die een veel te kwetsbaar oppervlak hebben, dat onder invloed van zonlicht al snel aftakelt. Het beste is om enkel matten te kopen die je daadwerkelijk in handen hebt kunnen houden.

Topklasse en beste koop

De beste yogamatten zijn 5 à 6 mm dik, stevig en vrijwel onverslijtbaar. Zelf gebruiken wij in onze studio al bijna 10 jaar lang de Black Pro yogamatten van het merk Manduka met een dikte van 6 mm. Die matten worden in heel veel professionele yogastudio’s gebruikt. Hoewel dit merk Amerikaans van oorsprong is, is het algemeen bekend dat er slechts 1 fabrikant in Duitsland deze matten produceert. Deze matten zijn vrij zwaar, maar zelfs bestand tegen de klauwen van katten. Ze gaan potentieel tientallen jaren mee. Deze matten bestaan ondertussen ook in allerlei andere kleuren en in verschillende diktes.
Voor een mat van dit kwaliteitsniveau tel je ongeveer 85,00 à 100,00 euro neer.

Samenvatting

Wie een yogamat wenst te kopen raad ik aan om niet te besparen op kwaliteit en duurzaamheid. Goedkope yogamatten zijn vaak erg snel versleten en dienen dan vervangen te worden.
Het belangrijkste kenmerk van een goede yogamat is dat ze absoluut antislip dient te zijn, zodat je niet wegglijdt tijdens de staande houdingen.
Een aanvaardbare yogamat heb je vanaf zo’n 20,00 euro per stuk. Naar mijn mening de beste yogamatten zijn deze van Manduka, ze kosten zo’n 85,00 euro à 100,00 euro per stuk. Dat lijkt misschien veel op het eerste zicht, maar zo’n mat gaat een mensenleven mee. Tussenin heb je nog een brede keuze, met meer en meer fabrikanten die hun matten op een duurzame manier produceren, hoewel dat soms ook loze beloften kunnen zijn.