Foto van yoga op het werk

Word overstimulering de baas met yoga

Verstrooiing versus ontspanning

De yogales op het middaguur was die dag wel uitzonderlijk in trek. Alle yogamatten waren uitgedeeld, en ook de verantwoordelijke welzijn die het initiatief nam voor de les had zijn matje doorgegeven aan een andere collega.
En net op dat moment verscheen nog een personeelslid aan de deuropening, die voor het eerst de stap naar de les zette. Toen ze uit de situatie opmaakte dat de zaal eivol was en geen mat meer ter beschikking, maakte ze aanstalten om rechtsomkeert te maken.
Zo gaat het soms wanneer je een stap zet naar iets nieuws. Van zodra iets wat op een obstakel lijkt je pad kruist, is het gewoontedier in ons al snel geneigd om meteen af te haken.

Een pad naar sereniteit

De yogaleerkracht begroette haar en ze vertrouwde hem toe: “Ik denk er al langer aan om deze les een keer mee te volgen, en vandaag had ik het gevoel dat ik het écht nodig heb …”, vertrouwde de collega hem toe. De zaak was snel beklonken toe ook de leerkracht uitzonderlijk zijn yogamatje ter beschikking stelde.
Zowat een uur later, na een yogareeks met concentratie, fysieke inspanning, en ademhalingsinspanning die werd afgesloten met een eindrelaxatie in platte rust, kwam het bewuste personeelslid haar ervaring spontaan delen.
“We hadden deze ochtend op onze afdeling uitzonderlijk onverwachte en veeleisende situaties, en ik dacht echt dat het gebouw figuurlijk op mij neer ging storten. Ik moest iets doen om mijn kalmte te herwinnen. Nochtans, ik had mijn twijfels want ik had geen idee wat voor soort yoga dit precies ging zijn. En kijk: tijdens die eindontspanning, terwijl ik daar op die mat op de grond lag was het alsof in het diepst van mijzelf in alle sereniteit vanzelf een agenda werd opgesteld. En ik zag zo stap voor stap hoe ik die chaotische en onverwachte situatie kon oplossen. Alles viel op zijn plaats. Dankjewel voor dit uur!”
Relaxatie na een yogales

De pauzeknop op overstimulering

Deze persoonlijke getuigenis toont heel duidelijk één van de facetten van een middagles yoga op het werk. Veel heeft te maken met de gevolgen van de aard van de professionele activiteiten. Veel medewerkers bevinden zich in posities waar de aanvragen en werkdruk van buitenaf een bijzonder grillig karakter vertonen. Dat gaat gepaard met momenten van acute overstimulering, waardoor hun mentale niveau hen in een toestand van vechten, vluchten of bevriezen brengt en houdt. Zo’n toestand is ongeschikt om rustig en strategisch en creatief te plannen of oplossingen te zoeken.
Het komt er dus op aan, om mentaal in een andere toestand te komen. En daarvoor is zo’n uurtje yoga heel geschikt.

Even bij jezelf terugkomen

Leven in deze wereld veronderstelt onvermijdelijk ook dat je interactie hebt met de buitenwereld. Energetisch gesproken is die interactie gezond als ze evenwichtig is. Dat betekent dat je niet meer van je energie weggeeft als dat je terugneemt of ontvangt. Laat dat nu in de moderne kantooromgeving precies één van de valkuilen zijn. Jouw energie gaat daar, waarheen je je aandacht richt. En zit je acht uur lang permanent geconcentreerd op permanent wisselende situaties buitenaf of beeldschermen met dossiers en bestanden die ook buiten jezelf bestaan, dan heb je een verliespost. Een oplossing kan zijn om regelmatige micropauzes te nemen, met als doel je aandacht van buiten terug binnen in jezelf te brengen. Eens heel langzaam en diep en volledig in- en uitademen. Luisteren naar hoe je lichaam zich voelt. Mindful een glas water drinken of een gezonde snack eten. Bewust bewegen door je ledematen te strekken. En dan kan je aandacht weer naar buiten. In een heen-en weergaande beweging. Die micropauzes houden bij wijze van spreken je batterij beter op peil. Ook in deze situaties heeft een uur mindful yoga op de middag de functie van een resetknop.
Foto van een yogaruimte op het werk

Is verstrooiing een oplossing voor wie ontspanning zoekt?

Het is een algemeen ingeburgerde misvatting dat je, als je behoefte hebt aan ontspanning, je gewoon wat verstrooiing en vertier kan zoeken links of rechts. De hele sociale media en de smartphones met hun eindeloze aanbod aan apps en spelletjes online drijven op die foute veronderstelling én op verslavingsmechanismen. Het enige wat je met het doelloze scrollen op je telefoon bereikt, is dat je je geest nu net nog meer verslaaft aan overstimulering. Het lijkt misschien niet zo, maar in feite vlucht je weg uit een situatie, in plaats van ze onder de ogen te zien en gewoon even te rusten en ze dan doelgericht en creatief op te lossen. Want je geeft – alweer – jouw aandacht, en dus jouw energie weg aan het vraatzuchtige kleine schermpje van je telefoon.
Geen wonder dat je je energie voelt wegstromen en je met een leeg gevoel achter blijft.

Me-time is essentieel

Een goede strategie om je mentale niveau weer in balans en tot rust te brengen, is door doelbewust met je aandacht en zintuigen naar het niveau van je fysieke lichaam te gaan. Door iets puur lichamelijks te doen, te bewegen, dieper adem te halen. Actief en bewust bezig te zijn met het unieke fysieke lichaam waarin we ons leven op aarde doorbrengen. We zijn immers als mensen nu eenmaal zo genetisch geprogrammeerd om in een fysiek lichaam te functioneren. Onderneemster Chloe Macintosh, die zelf een carrièresprong maakte en meer lichaamsgericht werk ging doen, formuleerde het in een podcast heel gevat op de volgende manier:

“Wij mensen worden in een lichaam geboren en we zijn ook helemaal ingesteld op het functioneren in een fysiek lichaam. Dus als je niet elke dag minstens twee uur bewust met je lichaam bezig bent, waarom ben je dan in godsnaam naar deze planeet gekomen?”

Yogabeoefening is daarvoor bij uitstek geschikt. Want het combineert drie ingrediënten, drie inspanningen: aandacht richten, ademhaling en fysieke activiteit. Ze balt die samen tot een unieke en krachtige mix die je achteraf in een totaal andere mentale toestand brengt. Rustiger, evenwichtiger en milder dan ooit tevoren.

Meer lezen over yoga op het werk

Bekijk de video en lees over de mogelijkheden voor het organiseren van yogamomenten op het werk:

Yoga op het werk

Wil je een van onze lessen boeken?

Bekijk ons aanbod en boek via de onderstaande links:

Boek een yogales

Bekijk ons aanbod yogalessen