Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig
De vertrouwde smaak van gebakken vis, puur plantaardig
Vlees minderen of volledig afbouwen is al een eerste stap naar een gezonder milieu en een betere gezondheid. En dat geldt evenzeer voor vis. Het neemt niet weg, dat de smaak van vis door veel mensen wordt geapprecieerd. Het goede nieuws is dat je in de plantaardige keuken dat typische, rijke aroma van de zee ook in je gerechten kan brengen door het gebruik van zeewier en nog een paar andere ingrediënten.
Op een Perzische blog vond ik het recept voor een marinade waarmee je je plantaardige eiwitbron (zoals tofu of tempeh) even lekker kan doen smaken als je visgerechten van weleer.
Welke ingrediënten heb je nodig voor 500 g tofu met vissmaak?
Dit zijn de ingrediënten voor de marinade:
- 6 tenen knoflook
- 5 eetlepels witte wijnazijn (gaat ook met appelazijn)
- 2 eetlepels sojasaus (tamari)
- 2 koffielepels zout
- 1 koffielepel zwarte peper
- het sap van één middelgrote citroen
- 1 eetlepel geraspte gember
- 1 overvolle eetlepel bruine misopasta
- 2 vellen sushi nori, in stukjes gescheurd of geknipt
- 120 ml heet water
- 6 eetlepels getoaste sesamolie
En verder gebruik je 500 g van een goede plantaardige eiwitbron met een stevige structuur, zoals:
- tofu
- tempeh
- jackfruit (verkrijgbaar in blik in Aziatische supermarkten of biowinkels met een ruim aanbod)
In het recept gaan we verder uit van tofu.
Bereidingswijze
Voorbereiden van de tofu
- Snijd het blok tofu overlangs in 2 à 3 dunnere plakken
- Maak evenwijdige insnijdingen tot ongeveer halverwege de dikte van de plak (snijd ze dus niet helemaal door)
- Leg de ingesneden plakken in een recipiënt dat je kan afsluiten met een deksel
Gebruik je jackfruit of tempeh, dan kan je die indien nodig ook insnijden of eerst helemaal in plakjes snijden.
Overnacht marineren
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in de kom van een blender en mix tot een groenbruinige vloestof
- Giet de marinade over de ingesneden stukken tofu
- Sluit het recipiënt af en zet het één nacht in de koelkast
Bakken of grillen
- Schep de gemarineerde stukken tofu met hun overmaat marinade uit hun recipiënt.
- Bak in een pan in wat olie aan beide zijden gedurende een paar minuten
- Of doe de stukken in een glazen vuurvaste schaal en braad ca 20 minuten in de oven of in een airfryer aan 180°C.
Klaar is kees!
Je zal ervan versteld staan hoe sterk het resultaat qua smaak, textuur en ervaring lijkt op gebakken vis.
Ik was zelf ook verbluft van het resultaat. Het toont dat we met het creatieve gebruik van puur plantaardige ingrediënten tot heel wat smaakplezier in staat zijn.
De mythes over vis en gezondheid
Omega-3
Vis eten is vandaag de dag absoluut geen goed idee.
Vis wordt in kringen van diëtisten en voedingswetenschappers wel eens opgehemeld omwille van de zogenaamde gezondheidsvoordelen. Dat is voornamelijk omwille van de olie die in vis zit. Deze olie is rijk aan omega-3 vetzuren. Er is bijgevolg een hele supplementenindustrie die visolie (duur) verkoopt omwille van omega-3.
Terwijl je je dagelijkse hoeveelheid omega-3 (goedkoop) uit één à twee eetlepels gemalen lijnzaad kan halen.
Maar waar halen de vissen deze gezondheidsbevorderende vetzuren? Ze eten algen, die de oospronkelijke bron van omega-3 vetzuren zijn. De primaire bron van de omega-3 zijn dus de algen.
Polluenten en antibiotica
De vis van vandaag is helaas niet meer gezond te noemen. De zeevis bevat hoge gehaltes zware metalen en chemische polluenten die zich in het vetweefsel van de vissen concentreren. Kweekvis bevat dan weer antibioticaresten omdat deze vissen in abnormale fysiek en emotioneel stresserende omstandigheden worden gekweekt. In grote fuiken of soms in overdekte bassins worden deze van nature eerder solitaire en vrije dieren op elkaar gepropt, en om de sterfte door ziektes, parasieten en infecties terug te dringen worden ze door de kwekers constant onder antibiotica gezet.
Die antibiotica komt zo in onze voeding terecht en daardoor ontstaan er resistente microben die ongevoelig zijn voor de antibiotica die in de klassieke geneeskunde worden ingezet.
Neem deel aan onze kookworkshops:
Bekijk ons aanbod kookworkshops:
Meer lezen over plantaardige voeding en gezondheid:
Lees meer over plantaardig eten
Meer lezen over yoga en yogalessen in Schaarbeek:
Bekijk hier onze yogalessen: