Foto start uitdaging

De acht weken vetverlies uitdaging

Zo. Ik ben op 3 augustus 2020 voor acht weken vertrokken. Niet op vakantie! Maar toch op ontdekkingsreis. Ik ben het engagement aangegaan voor een 8 weken vetverlieschallenge.
Nu bekijk je misschien de bijgevoegde foto die iets weg heeft van een robotfoto van iemand die voor een decennium de gevangenis in moet. En dan denk je misschien: dat valt toch best mee, dat vet?

Resultaat boeken

De waarheid is, dat ik al meer dan een decennium denk dat ik helemaal gezond eet. En verder licht tot matig fysiek actief ben. Het gebrek aan ziekteperioden en doktersbezoeken (geen!) de laatste 7 jaar, wijzen alvast in de goeie richting.

Als ik helemaal niks zou doen voor mijn lieve lijf, dan werd ik “skinny fat”, zoals dat in het Engels heet. Ik noem het zelf: vet skelet. Niet zoveel vlees op de botten en de neiging om vetafzetting te krijgen op de klassieke plaatsen. Ik ben wel graag met fysieke activiteit bezig, sport al jarenlang, maar in een heel onregelmatig patroon.
Een beetje het type persoon die reikhalzend verlangt naar zichtbaar resultaat met sport, maar er nooit in slaagt om echt resultaat te boeken.

En dus nam ik het wijze besluit om uit het rijk van de fantasie en de veronderstelling eens af te dalen naar de wereld van de objectief meetbare realiteit.
De cijfers, meetresultaten en progressietabellen van de uitdaging brengen me recht naar de tastbare ervaring, van wat het betekent om systematisch, en met grote consistentie naar een resultaat toe te werken.

Daar horen ook foto’s bij. De klassieke “voor” en “na” selfies. Omdat het beeld dat de foto toont objectievere informatie verschaft dan de blik op jezelf in een spiegel. Want je ziet jezelf, afhankelijk van de mentale bril waardoor je kijkt, vaak te positief of te negatief.

Een objectieve kijk

Die foto’s helpen ook om mezelf te accepteren. Daar sta ik dan, een mens van 58 jaar in ondergoed, met alle deuken en gebreken en onvolkomenheden die bij dat lichaam horen. Ik zie dan ook dingen waar ik niet veel aan kan veranderen. Zoals die ruggengraat, die nu eenmaal erg asymetrisch is. Ik zie ook dingen die ik wel kan aanpakken. Zoals het feit dat mijn benen wel een stuk krachtiger kunnen zijn, of de achterkant van mijn lichaam duidelijk minder gespierd is dan de voorkant.
Daarmee gaan we aan de slag.

De beste versie van mezelf neerzetten

Dit zijn mijn motivaties en doelen voor de uitdaging:

De motivaties zijn:

 • Een krachttrainingsroutine onderhouden voor voldoende spierweefselbehoud en goede houding en mobiliteit, nu en op latere leeftijd.
 • Graag minder vet en meer spieren, dat vind ik esthetisch mooier. En het is bovendien gezonder.
 • De beste fysieke versie van mezelf neerzetten, in functie van mijn genetica, historiek en leeftijd.
 • Mentale discipline ontwikkelen door me zo strikt mogelijk houden aan een goed doordacht, gepland en haalbaar praktijkschema voor sport en voeding.
 • Vanuit een eigen, persoonlijke ervaring leren hoe de interactie tussen eten en fysiek actief zijn nu juist in elkaar zit
 • Ervaren wat werkt en wat niet werkt voor mij qua voeding.
 • Eens en voor altijd klaarheid krijgen over het proteïneverhaal.

De doelen zijn:

  • 500 gram vet verliezen per week gedurende 8 à 12 weken
  • 8 à 12 weken lang alle voeding die ik eet, te tracken in een tracking-app
  • 4 dagen per week aan progressieve krachttraining doen
  • uit deze ervaring de know-how opdoen om het resultaat ook na afloop van de challenge duurzaam te onderhouden

Gedaan dus, met raden en gissen en fantaseren! Ik houd van mijn chaotische geest met zijn dominante rechterhelft, maar daarmee alleen kom ik er niet.

O ja. Bijna vergeten te vermelden: ik doe het volledig plantaardig!

Hoe is je relatie met jouw lichaam en de gezondheid ervan?
Ben je helemaal tevreden?

Wil je graag af en toe weten hoe het met de uitdaging verloopt en mee profiteren van de nuttige ervaringen ? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief of volg me op Facebook en Instagram.

Yoga en krachttraining

 • Van yoga krijg je niet meer spiermassa.
 • Yoga verlengt de spieren.
 • Yoga is een goeie aanvulling van krachtsport, en vice-versa.
 • Krachtsporters zijn vaak te sterk en te eenzijdig gefocust op de uiterlijke, mentale streefdoelen van hun trainingsprogramma.
 • Yoga helpt hen om ook te luisteren naar hun lichaam, om innerlijk te voelen wat ze aan het doen zijn. Dat helpt om blessures te voorkomen, en een trainingsschema niet helemaal stekeblind na te volgen.