Foto van bereide tofu

Kruidige tofu

Yoga Kitchen – Simpel, gezond, en plantaardig

Laat ons eens terugkeren naar de basics van de vleesvervangers. Eén van de oermoeders van de vleesvervangers is tofu, gewone witte tofu. In de oosterse keuken al eeuwenlang bekend. Sojamelk wordt gestremd met nigari, een calciumzout, en dan wordt dat stremsel in blokken geperst. Het is een beetje zoals kaas maken, maar dan plantaardig.
De beste verteerbare soort tofu is de gefermenteerde. Die heeft een licht zurige, niet onaangename smaak. Witte tofu is smaakloos. Vandaar dat een marinade welkom is, vooraleer je de gewone witte tofu gaat bakken in een pan of braden in de oven.

Hieronder een makkelijk voorbeeld van een oosters geïnspireerde marinade voor tofu.

Voor een blok bio-tofu van 400 gr neem je:

  • 3 eetlepels tamari of shoyu, dat is doe donkere sojasaus
  • 2 eetlepels appelazijn of witte rijstazijn (mirin)
  • Een halve eetlepel rijststroop of agavestroop
  • Een flink stuk verse gember, fijn gesneden
  • Oosterse kruiden naar keuze

Voorbeeld van een pittige kruidenmengeling:

  • 2 koffielepels Indonesische kruidenmengeling
  • Een kwart koffielepel gemalen chili
  • Een kwart koffielepel gemalen zwarte peper

De kruidenmengeling, daar kan je naar hartelust mee experimenteren. Zout hoeft niet, want daar zorgt de sojasaus voor.

Zo ga je te werk:

  • Het kan nuttig zijn om wat vocht uit de tofu te persen als die binnenin nogal nat zou zijn, en niet zo stevig.
  • Meng de ingrediënten van de marinade in een kommetje of een kop. Vermeng ze goed dooreen.
  • Snijd de tofu in plakjes en leg ze in een kom.
  • Giet de marinade eroverheen. Beweeg de plakjes wat door elkaar, zodat ze allemaal goed doordrenkt raken met de marinade.
  • Dek de kom af.
  • Laat minstens een uur staan, of overnacht in de koelkast.

Daarna is je tofu klaar om te bakken of in de oven te grillen.
Heerlijk bij groenten en granengerechten.
Smakelijk!
Geniet van deze waardevolle calcium- en ijzerrijke proteïnebron vrij van vlees!

Moderne vleesvervangers

Sinds de afgelopen jaren, en dan spreek ik sinds 2017, heeft de voedingsindustrie geld geroken tengevolge de almaar stijgende vraag naar vegetarische en vegan produkten. Er verschijnen nu ook in de grootwarenhuizen talloze soorten nieuwe vleesvervangers. Op zich een goeie evolutie vanuit het standpunt van de dieren, want elke mens die regelmatig eens een vleesmaaltijd laat vallen is minder dieren naar de slacht. Dat hopen we in ieder geval.

Maar er zit o zoveel kaf tussen het koren. Die vleesvervangers zijn bijlange niet allemaal zo’n hoogvliegers op het vlak van gezondheid. Er zitten heel veel van die gepaneerde dingen tussen, en geloof me, iets wat in een kleurig paneermeeljasje is gerold heeft meestal iets te verbergen op het vlak van samenstelling.