Tomaat basilicum look

Probiotische tomatensaus

Yoga Kitchen – Simpel, gezond en plantaardig

De zomer is bij uitstek het seizoen van de volrode, rijpe, sappige en smaakvolle tomaten, die dan ook overvloedig en goedkoop voorhanden zijn, ook in eigen land. We hebben nochtans de neiging om het hele jaar door tomaten te consumeren, omdat ze eenvoudigweg één van de meest populaire groenten zijn, zowel in de gezondere keuken als – jawel – de fast food keuken. Maar winterse tomaten zijn steevast import, dus met hogere ecologische voetafdruk, en ook veel minder lekker. Vandaar dat veel mensen in de zomer die vers geoogste tomaten bewerken om ze te kunnen bewaren voor gebruik in het koude seizoen.

Tomatensaus

Er zijn allerlei opties:

 • klassieke gekookte tomatensaus maken en invriezen
 • rauwe tomatensaus maken en invriezen
 • de tomaten drogen in de zon of deshydrateren

Elk van de bovenstaande bewerkingen kost energie, voor het koken, drogen en het (soms maandenlang) invriezen. Drogen in de zon is in ons klimaat niet echt een optie. En het koken van de tomaten verlaagt uiteraard de voedingswaarde.
We boffen dat we een natuurlijke en energiezuinige manier van bewerken hebben, die tot gevolg heeft dat we de tomatensaus achteraf gewoon op kamertemperatuur kunnen bewaren, wel een jaar lang. Dat doen we door de tomaten te laten fermenteren met wat zeezout, look en kruiden.

Wat je nodig hebt voor een bokaal van 1 kg of twee bokalen van 500 gr:

 • 1 kg tomaten, zonder de huid en de pitjes
 • 10 g zeezout
 • 2 teentjes knoflook
 • een bosje verse basilicum of verse platte peterselie
 • een glazen bokaal van 1 l of twee bokalen van 500 ml

Stap voor stap

 • Haal de schil van de tomaten. Dat gaat het makkelijkst door ze heel kort in kokend water onder te dompelen. De huid barst en wanneer je de tomaten uit het water haalt en afspoelt, kan je de huid er erg makkelijk afpellen.
 • Haal de pitjes uit de tomaten in snijd ze in kleine stukken.
 • Hak de lookteentjes fijn, alsook de verse tuinkruiden.
 • Vermeng alles in een kom met het zeezout.
 • Giet alles in de bokalen en sluit ze hermetisch af.
 • Laat in totaal een 15-tal dagen fermenteren. De eerste 5 à 7 dagen aan zomerse kamertemperatuur, daarna iets koeler (tussen 15 à 20 °C).

De aldus ingemaakte en gefermenteerde tomatensaus bewaart een vol jaar zonder extra koeling.
Super lekker als bijgerecht bij pasta’s, rijst of om te gebruiken op pizzabodems.