Foto van een neti-neusspoelkan

Neti-neusspoeling

Het yogapad is een weg van persoonlijke ontwikkeling, waarbij gestreefd wordt naar het ervaren van wat met “de goddelijke essentie” noemt.
Dat is een toestand waarbij al het overbodige, alle illusies, alle ballast, zowel mentaal, emotioneel, fysiek of energetisch, is losgelaten.
Het veronderstelt dus een reiniging op alle niveau’s. Die “schoonmaak”, en vooral dat onderhouden van die toestand van zuiverheid is een voorwaarde om op een goede manier te kunnen mediteren, en zo de meest subtiele bewegingen van het bewustzijn te kunnen waarnemen.
Dat klopt ook wel. Een emotionele laag die verscheurd is door heftige emoties, een geest die beneveld is of te hevig opgewonden door onaangepaste, of te zware voeding of een lichaam dat kampt met een hoge mate van overgewicht of teveel toxines zijn niet bevorderlijk voor scherpe concentratie of serene meditatie.

Zuiverheid

Oude yogateksten bevatten daarom relatief veel instructies over zuiverheid en hygiëne. Zuiverheid van het lichaam, zuiverheid van voeding, zuiverheid op het vlak van de relatie tot zichzelf, tot anderen en ten overstaan van de wereld.
De sanskriet term voor zuiverheid is saucha.
De zuiverheid van het lichaam nam men erg letterlijk. Het dagelijks zuiveren van alle lichaamsopeningen hoort daar ook bij. Daarbij streefde men naar het verwijderen van weerbarstig vuil allerhande, dat in het lichaam zat vastgekoekt.
Spoelingen van de dikke darm, het inslikken van een lange reep textiel die daarna langzaam weer naar buiten werd getrokken. Of het drinken van een grote hoeveelheid sterk warm gezouten water om vervolgens de hele maaginhoud op te braken. Het hoorde er allemaal bij en had soms veel weg van zelfkastijding.

Neusspoeling

Bepaalde van die praktijken zijn echter makkelijk haalbaar en voor moderne mensen van groot nut. Eén daarvan is het dagelijks spoelen van de neus met lauwwarm zout water.
Ik leerde het in de tijd dat ik nog Kundalini-yoga beoefende. Van dat type yoga ben ik ondertussen wel afgestapt. Maar de neti-neusspoeling doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds, vrijwel dagelijks.
Samen met het afzweren van melkproducten is de neti-neusspoeling mee verantwoordelijk voor het feit dat ik al meer dan 7 jaar quasi nooit meer last heb van neusverkoudheden.
Foto van het materiaal voor een neusspoeling

Wat heb je nodig

Erg weinig !

 • Een neusspoelkannetje
 • Een oplossing van zeezout of himalayazout in water
 • Een waterkoker of waterverwarmer
 • Elke ochtend 5 minuten discipline

De zoutoplossing

Zeezout en himalayazout benaderen het best zout zoals het in de natuur voorkomt. Naast het gewone natriumchloride zitten er immers nog talloze andere zouten en mineralen in.
Hoe geconcentreerd moet ze zijn?
Toen ik voor het eerst hoorde over neti-neusspoeling bestond daar in het Kundalini-wereldje helemaal geen eenduidigheid of duidelijke informatie over. Men deed maar wat, en het leek soms een vorm van stoerdoenerij: hoe meer zout, hoe liever. Hoe meer het een brandend gevoel in de neus gaf, hoe beter.
We gaan echter vandaag ons gezond verstand gebruiken en vooral, ons lichaam met liefde en respect behandelen. Daarom is het goed om te gaan kijken naar de natuurlijke interne zoutconcentratie van het lichaam, en dat als vertrekpunt te nemen voor een efficiënt en aangenaam mengsel. In een verhouding die de neus goed zuivert en slechts een lichte, eerder aangename activering van de slijmvliezen veroorzaakt.
De natuurlijke zoutconcentratie van ons lichaam is ongeveer 8,5 à 9 gram zout per liter.

Een voorraadfles met stockoplossing

Dit is een erg praktische manier van werken, waardoor je elke dag prima spoelwater hebt op een goede temperatuur:

 • Neem een glazen fles van 1 liter, met een hersluitbare keramiekstop
 • Weeg ongeveer 20 à 25 gram zout af
 • Breng het zout in de fles, en vul de fles vervolgens bijna volledig met warm kraanwater
 • Schud het mengsel tot het zout volledig is opgelost
 • Vul verder aan met koud water tot de fles vol is

Je beschikt nu over een fles met een zoutoplossing van 20 à 25 gram per liter. Dat is dus dubbel zo geconcentreerd als wat je nodig hebt.

De dagelijkse spoeling

Nu ga je ‘s ochtends als volgt te werk:

 • Neem een glas met ongeveer dezelfde inhoud als je neti-kannetje
 • Vul het glas voor de helft met de zoutoplossing uit de voorraadfles
 • Vul de andere helft aan met warm gekookt water
 • Giet het mengsel over in je neti-kannetje
 • Ga met het hoofd schuin boven een wastafel of gootsteen staan
 • Steek de tuit van de kan een stukje in je bovenste neusgat en giet de vloeistof erin
 • Laat het water via je interne neusholte via het onderste neusgat weglopen
 • Je kan desgewenst tussendoor de zoute spoelvloeistof rechtstaand en het hoofd licht achterover wat dieper in je neus omhoog ademen om als het ware te “gorgelen”
 • Herhaal de spoeling met je hoofd andersom tot het kannetje leeg is
 • Snuit tenslotte krachtig elk neusgat leeg om alle resterende onzuiverheden te verwijderen

Het kannetje na gebruik omspoelen met water volstaat als onderhoud.

Onbelemmerd ademhalen

Door je neus op die manier aan het begin van elke dag schoon te maken, zorg je voor een propere neusholte waarin achtergebleven vuil geen kans krijgt. Want het is juist in die afvalstoffen, dat zich bij voorbaat bacteriën en virussen kunnen nestelen die daarna een weg naar binnen vinden en aan de basis kunnen liggen van verkoudheden of griep.

Bovendien ervaar je na het spoelen het aangename gevoel van vrij en onbelemmerd ademhalen, waarbij ook je ochtendyogapraktijk heel veel baat heeft.

De witte porseleinen netikannetjes van Duits fabrikaat zijn verkrijgbaar in de yogastudio.
De kostprijs is 22,00 euro.
Stuur een mailtje om er één voor jou te reserveren.