Foto van dessert let zijden tofu

Zijden tofu lekkernijen

Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig

Zijden tofu als basis voor plantaardige desserten

Als je gezond en plantaardig eet, dan laat je dierlijke zuivel achterwege.
Dat kan soms een hele opgave lijken.

Daarom is het goed om je te wapenen tegen de verleiding van de gigantische en buitensporig grote zuivelafdeling in supermarkten, met al die overmaat aan oververpakte zoete room- en melkdessertjes.

Er is in de handel nog bedroevend weinig plantaardige zuivel en desserten gangbaar. In de strategie om je te beschermen is het een goed idee om zelf superieure huisgemaakte versies te maken die je gewoon klaar hebt in je koelkast. Dingetjes die even lekker én gezonder zijn en waar je elke dag met mate van kan genieten. Door ze zelf te maken weet je precies wat erin gaat en bespaar je bovendien geld én een reusachtige berg verpakkingsafval.
Hier is alvast een voorbeeld van een erg flexibel basisrecept, dat je in verschillende smaakversies kan variëren.

Wat heb je nodig?

De basis

Voor de zoete zijdentofu basis zijn slechts 2 à 3 ingrediënten nodig:

  • 400 gr zijden tofu
  • 6 à 7 grote zachte biologische medjoul of mazafati dadels

En dan zijn er de volgende opties:

  • Ben je een intensieve sporter of wil je het dessert wat steviger hebben, voeg dan nog 20 gram erwtenproteïne toe.
  • Wil je het gewoon wat steviger, zonder een extra proteïnetoegift, voeg dan een koffielepel psylliumvezels toe.

De smaken

Wat betreft smaak, volgen hier vier verschillende versies, die elk hun eigen aroma hebben. Maar eigenlijk hoeft er geen rem te staan op je creativiteit.

Voor een chocoladeversie:

  • 2 eetlepels (rauwe) ongezoete cacao

Voor een speculaasversie:

  • 1 à 2 koffielepels speculaaskruiden
  • 1 extra koffielepel kaneel

Voor een hazelnootversie (mijn favoriet!)

  • 3 eetlepels biologisch ongezoete hazelnootpasta

Voor een fruitige versie:

  • 30 gram fruit zoals mango (vers of gerehydrateerde gedroogde mango) of rode vruchten
  • wat extra fruit om te versieren

De versiering

Als afwerking kan je de dessertjes nog versieren met allerlei smakelijke en gezonde dingen zoals:

  • walnoten of pecannoten
  • gehakte rauwe cacaobonen
  • kaneelpoeder
  • wat extra cacaopoeder
  • geraspte kokos
  • stukjes fruit

Werkwijze:

Dit is echt super makkelijk.

  • Haal de pitten uit de dadels en snijd ze in stukjes.
  • Doe de silken tofu, de dadels, de smaakingrediënten en eventueel het erwtenproteïne in een keukenmachine. Maal vervolgens alles fijn tot je een egale, vrij stevige roomachtige structuur hebt.
  • Verdeel het resultaat over 4 kommetjes.
  • Versier met de elementen van jouw keuze.
  • Zet een paar uur in de koelkast om nog wat op te stijven.

Smakelijk!

Dit dessert is bewust matig zoet gehouden. We eten toch al teveel suiker. Vind je het niet zoet genoeg? Voeg dan nog 2 extra dadels toe, of een eetlepel agave- of ahornsiroop.

Hoe wordt zijden tofu gemaakt?

Zijden (of in het Engels: silken) tofu is net als de steviger tofu gemaakt van sojabonen. De textuur lijkt een beetje op een stevige kwark. Silken tofu wordt meestal verkocht in kuipjes van 400 gram.
Silken tofu bestaat voor een groot deel uit water en verder sojabonen (ca 20% – kan wat variëren van fabrikant tot fabrikant) en bevat ongeveer 5,3 g hoogwaardige eiwitten per 100 g product.
Verder bevat het ook vet en koolhydraten in ongeveer gelijke verhouding (ca 2 g elk). Silken tofu bevat quasi geen suikers.
Het is erg geschikt om desserts te maken met een roomachtige structuur.

Is silken tofu een goede bron van calcium?

Tofu kan ook vrij rijk zijn aan calcium. Kan … maar niet per definitie. Alles hangt ervan af hoe de soja-eiwitten gestremd werden. Om de eiwitten te stremmen, wordt een eenvoudig zout gebruikt, wat verder de smaak niet beïnvloedt. Dat zout wordt verkocht onder de naam van Nigari. Het bestaat uit:

  • ofwel calciumchloride
  • ofwel magnesiumchloride

In het eerste geval zal het eindproduct (de zijden tofu) rijk zijn aan calcium, in het andere geval rijk aan magnesium.

Zijden tofu / Voedingswaarde per 100 g product:

Energie Koolh. Suikers Vet Verz. Vet Eiwit Vezels Zout
202 kJ/48 kcal 1,8 g <0,5 g 2,1 g 0,5 g 5,3 g <0,01 g

Meer lezen over plantaardige voeding en gezondheid:

Lees nog meer artikels over voeding, gezondheid en plantaardig eten:

Lees meer over plantaardig eten

Meer lezen over yoga en yogalessen in Schaarbeek:

Bekijk hier onze yogalessen:

Bekijk ons volledige aanbod yogalessen