Foto van waterkefir

Ondersteun je darmflora

Yoga Kitchen – Eenvoudig, gezond, plantaardig, met compassie
Van “influencers” gesproken: Jouw darmbacteriën zijn zeker en vast de grootste beïnvloeders van jouw gezondheid.
Water- of aquakefir is een drank met een friszure smaak. Onze darmbacteriën zijn er gek op. Je maakt de drank door suiker in water te laten fermenteren samen met wat gedroogde vruchten, schijfjes citroen en vooral: waterkefirculturen.
Deze culturen zijn in feite microörganismen, een symbiose tussen gisten en goedaardige bacteriën, wiens lichaam eruitziet als kleine, witte, halftransparante onregelmatige bolletjes, een beetje zoals kleine bloemkoolhoofdjes.
Dit is het recept voor huisgemaakte aquakefir:

De ingrediënten

Voor 1 liter waterkefir:

  • 1 liter water
  • 70 gr lichte of donkere rietsuiker (vermijd geraffineerde witte suiker, een volwaardige suiker is beter, die bevat nog talloze mineralen)
  • 70 gr aquakefirculturen
  • Wat gedroogde vruchten naar keuze, zoals abrikozen, vijgen, rozijnen of pruimen …
  • Een paar schijfjes citroen, in stukken gesneden
  • Een lege fles van een liter met een schroefdeksel of een voldoende ruime weckpot

Als je gerecupereerde flessen van 750 ml gebruikt zoals de flessen bio-vruchtensap uit de handel, dan wordt de waterhoeveelheid 750 ml en de corresponderende hoeveelheid suiker en culturen 50 gr elk.
Kies voor gedroogde vruchten van bio-kwaliteit, en in ieder geval ongezwaveld. Idem voor de verse citroen.

Bereiding

Eerste fase: de fermentatie of gisting
Voeg de suiker toe aan het water, sluit de fles, schud om de suiker volledig op te lossen.
Weeg vervolgens de juiste hoeveelheid culturen af en voeg ze toe aan de inhoud van de fles. Gooi er vervolgens de in stukken gesneden droge vruchten en citroen bij. Knijp lichtjes in de citroen om het sap vrij te maken.
Leg het deksel op de fles, maar schroef ze niet vast. De gisting gaat gepaard met de vorming van bellen CO2 die moeten kunnen ontsnappen, zoniet zou de fles wel eens kunnen exploderen door de opgebouwde druk.
Laat de fles staan bij kamertemperatuur gedurende 24 à 48u.
Na enkele uren komt het het fermentatieproces volop op gang. Er ontstaan bellen die naar de oppervlakte drijven, het suikergehalte daalt (dat is immers de “brandstof” van de culturen) en de micro-organismen groeien.
Als je de drank al na 24u “oogst”, dan zal ze licht laxerende eigenschappen hebben.
Oogst na 48u voor een optimaal resultaat.
Scheid de drank van de culturen en de fruitresten met behulp van een zeefje.
Je waterkefir is klaar voor gebruik.

Tweede fase: aroma toevoegen met vers fruit (optie)
Wil je een fruitiger smaak?
Snijd wat vers fruit van je keuze in stukjes en voeg ze toe aan je fles afgewerkte aquakefir. Laat de fles nog 24 u staan bij kamertemperatuur, en filtreer daarna doorheen een zeef om de fruitresten af te scheiden.
Wees creatief met de keuze van het fruit. Kersen, aardbeien, citrusvruchten of verse pruimen of umeboshi pruimen geven uitstekende resultaten.
Aquakefir bewaart een tiental dagen in de koelkast.

Waar haal je de culturen?

Vaak krijg ik de kefirbloempjes van andere fermenteerders. Je kan ook gedoogde starterculturen in poedervorm kopen in biowinkels. Volg in dat geval de gebruiksaanwijzing op de zakjes.

De culturen onderhouden

Belangrijk: Deze prachtige schepsels zijn allergisch voor metalen. Gebruik dus keukengerei in plastic, hout, glas of keramiek om ze te manipuleren of te filteren.
Gebruik een fijnmazig nylon zeefje. Een zeef in metaal of metalen lepels raad ik af.
Je kan de gistingscyclus zo vaak en zo lang herhalen als je wil. De overmaat aan culturen kan je uitdelen aan andere mensen die op zoek zijn naar aquakefirculturen of gewoon wegwerpen.
En als je even geen zin meer hebt en behoefte aan een pauze, dan kan je de culturen in een bokaal water in de koelkast bewaren met een snuif suiker als overlevingsrantsoen. De culturen blijven op deze manier in goede conditie in de koelkast gedurende drie weken. Na drie weken gooi je het water weg, spoel je de culturen af onder stromend water en kan je ze op dezelfde manier weer drie weken bewaren.
Spoel je keukengerei en culturen steeds af onder stromend water na elk gebruik. Vermijd agressieve schoonmaak- of vaatwasproducten.

Vitamine B12?

Volgens bepaalde bronnen zou deze drank vitamine B12 bevatten. Dat lijkt me goed mogelijk, want er zijn nog andere micro-organismen die in staat zijn om vitamine B12 aan te maken. Ik heb echter nog geen wetenschappelijke bevestiging gezien voor waterkefir. Bouw dus niet op dit vermoeden!
Ben je veganist, of ben je ouder dan 55, dan is het sowieso aangeraden om een vitamine B12 supplement te nemen. Met het ouder worden neemt de opnamecapaciteit van het lichaam immers af. Met regelmatige inname van een supplement ben je zeker van een regelmatige, betrouwbare en voldoende hoge inname.

Darmflora

Als jouw darmbacteriën floreren, dan straal jij van gezondheid. Ze kunnen dus alle steun gebruiken.
Een gezonde, gevarieerde voeding met voldoende vezels is doorslaggevend. Daarnaast kan je de diversiteit van je darmflora van tijd tot tijd een opkikker geven met probiotica. Dat zijn stoffen die nog extra gunstige bacteriën en allerlei stofjes aanleveren.

Met mate

Gefermenteerde producten zoals zuurkool, kimchee, kombucha en zoals deze aquakefir zijn geen standaardvoedsel. Voeg ze toe als een smaakvol en gezond extraatje voor je darmflora aan een voedingspatroon dat verder evenwichtig is.
Gefermenteerde voedingswaren zoals yoghurts en gefermenteerde groenten oefenen hun heilzame werking uit op voorwaarde dat ze nog “levend” zijn. Dat wil zeggen dat ze niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd mogen zijn.
Gebruik gefermenteerde producten met mate.