Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig
Brownie chocoladecake zonder eieren of melkproducten
Zwarte bonen zijn de geheime proteïnebron van dit recept. Als je werkt met gedroogde zwarte bonen, laat ze dan 24u weken en kook ze vervolgens zacht. Voor dit recept ga je uit van ongeveer 80 g droge bonen. Doe de bonen in een kookpan, overgiet ze met water en breng ze aan de kook. Voeg geen zout toe aan het kookwater. Gebruik bij voorkeur een hogedrukpan, dan zijn ze al na 25 minuten gaar. In een gewone kookpan hebben ze 45 tot 60 minuten nodig om te garen. Voeg af en toe water toe als dat verdampt. Maar als je wat aan de luie kant bent, kan je ook werken met zwarte bonen uit blik, die zijn zacht en kant en klaar.
Zonder eieren
Wie heeft eieren nodig? Eieren en eierpoeder worden overvloedig gebruikt in industrieel gebak. De moderne eierproductie is schadelijk en wreed voor kippen, zelfs als de eieren zogezegd van biologische oorsprong zijn. Tenzij je je eigen kippen verzorgt en hen nog een waardige oude dag gunt eens ze zijn gestopt met eieren leggen, zijn er tal van gezondere en goedkopere alternatieven:
- Zoals een simpele banaan.
- Of appelpuree.
- Of een eetlepel gebroken lijnzaad die je laat weken in twee eetlepels water.
Door de afwezigheid van eieren in dit recept kan je zonder schuldgevoel de restjes beslag van je pannenlikker aflikken. Er is immers geen gevaar voor een salmonella infectie, die al eens voorkomt wanneer je rauwe eieren binnen krijgt.
Met of zonder gluten?
In dit recept kan je ook een glutenvrije soort meel gebruiken. Glutenvrije bloem, zoals gierst, boekweit, mais of soja zijn gemakkelijker te verteren voor de meesten onder ons. Maar je kan ook een vijfgranenmix of volkoren speltmeel gebruiken voor een niet-glutenvrije versie. Veel hedendaagse voedingsspecialisten laten horen dat je moderne, industriële tarwe beter links laat liggen. Wat betreft de pesticiden geef ik hen gelijk. Persoonlijk vind ik dat je best luistert naar de reacties van je lichaam. Goeie tarwe of spelt van biologische oorsprong (dus zonder pesticiden) is op zich OK. In die granen zit overigens ook heel wat plantaardige proteïne.
Wat je nodig hebt voor een kleine cake (ca 350g):
- Eén flinke, rijpe banaan. Hoe rijper, hoe beter.
- Ongeveer 120g afgespoelde zwarte bonen, zacht gekookt of uit blik. Ook Aduki-bonen zijn uiterst geschikt
- 3 eetlepels neutraal smakende plantaardige olie die verhitting verdraagt, bijvoorbeeld hoog oleïsche zonnebloemolie
- 1 koffielepel gemalen vanille.(optioneel)
- 6 zachte mazafati- of medjoul dadels
- 4 afgestreken eetlepels ongezoete pure cacao
- 2 koffielepels bakpoeder
- ongeveer 40 à 45 g meel (boekweit of gierstmeel voor de glutenvrije versie van deze brownie)
- 1 snuif zeezout
- 1/2 kop (ongeveer 40 g) grof gehakte walnoten (lukt ook met andere noten)
- 1/2 kop (ongeveer 60 g) zwarte chocoladedruppels (optioneel)
Het is altijd een goed idee om de noten van de avond tevoren te laten weken in water. De noten herleven, het bittere smaakje verdwijnt en ze smaken alsof ze zonet vers van de boom zijn geplukt. Ze zijn ook veel beter verteerbaar. Gooi het weekwater weg en spoel de noten goed af.
Het is in een wip geklaard:
Verwarm de oven voor tot 180°C/340°F.
- Doe de bonen, de olie, de dadels en de banaan in een keukenrobot en meng ze goed door elkaar, eerst traag en vervolgens aan hogere snelheid.
- Voeg de vanille toe en dan de cacao. Pureer alles goed door elkaar. Het resultaat is een vrij vloeibaar, vochtig glanzend donkerbruin mengsel.
- Vermeng de droge ingrediënten: het meel, bakpoeder en het snufje zout.
- Vermeng geleidelijk de droge ingrediënten door het natte mengsel in de keukenrobot tot het mengsel wat droger wordt, maar nog altijd smeuiig en vochtig.
- Schep de inhoud van je keukenrobot in een mengkom.
- Voeg vervolgens de gehakte noten en de chocoladedruppels erbij. Meng grofweg door elkaar.
- Breng alles dan over in een met keukenpapier bedekte lage rechthoekige, vierkante of ronde cakevorm of bakblik.
Bak ongeveer 25 à 30 minuten. De brownie smaakt best als hij binnenin nog lichtjes vochtig is. (Een grotere cake moet iets langer bakken).
Geniet ervan! Met gezonde en respectvolle ingrediënten zoals deze wordt chocoladecake gezonde voeding vol liefde voor de hele planeet!
Plantaardige brownies / Benaderende voedingswaarde per 100 g product:
Energie | Koolh. | Suikers | Vet | Verz. Vet | Eiwit | Vezels | Zout |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1098,40 kJ/262,35 kcal | 34,12 g | 14,56 g | 13,55 g | 2,60 g | 7,21 g | 7,44 | 0,09 g |
Meer lezen over plantaardige voeding en gezondheid:
Lees nog meer artikels over voeding, gezondheid en plantaardig eten:
Lees meer over plantaardig eten
Meer lezen over yoga en yogalessen in Schaarbeek:
Bekijk hier onze yogalessen: