Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig
Een moment van zondagse zaligheid
Tja, croisants en koffiekoeken zijn geen gezonde voeding. Ik herinner me hoe ik er tijdens mijn studietijd veel teveel van at. Het was gemaksvoeding. Kopen en hop, binnenspelen. Toch hoeven we niet als puristen door het leven te gaan en kan je, als je voedingspatroon over het algemeen gezond is, wel af en toe genieten van dat soort geurig gebak.
Het is overigens erg makkelijk om er een veel gezondere, plantaardige versie van te maken.
Je gaat daarbij uit van een rol vegan bladerdeeg. In tegenstelling tot de kant en klare croissants en koffiekoeken, is dat al vrij algemeen verkrijgbaar in plantaardige versie. Laat de rollen die protserig uitpakken met “echte boter” op de verpakking, gewoon links liggen.
En de vulling? Die bepaal je zelf, met gezonde ingrediënten. Een wereld van verschil met de mierzoete vullingen vol geraffineerde suiker of glucosestroop van onduidelijke oorsprong.
Hier volgt een voorbeeld van gevulde croissants met een ayurvedisch tintje.
Voor vier croissants heb je nodig:
- Een rol bladerdeeg zonder ei of melkproducten zoals boter
- Eén middelgrote of twee kleine biologische appels
- Wat gedroogd biologisch fruit zoals abrikozen, vijgen en/of dadels
- Een koffielepel kokosolie
- 20 gram amandelen
- Eén of twee eetlepels amandelpasta
- Verwarmende kruiden zoals: kaneel, speculaaskruiden en/of garam masala
- Een eetlepel gebroken lijnzaad
- Twee eetlepels water
Zo doe je het
- Breng het gebroken lijnzaad in een kommetje en vermeng het met het water. Laat 15 minuten rusten.
- Schil en snijd de appels in stukjes.
- Snijd of knip het gedroogde fruit in stukjes.
- Smelt de kokosolie in een pannetje, stoof de appels samen met het gedroogde fruit een paar minuten op zacht vuur.
- Voeg de kruiden toe en neem van het vuur. Laat afkoelen.
- Hak de amandelen grof. Bijvoorbeeld door ze in een keukenrobot kort fijn te malen, al pulserend.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat het 15 minuten zacht worden zodat het makkelijker uitrolt.
- Rol het uit en snijd het kruiselings in vier gelijke kwartcirkels. Elk kwart wordt een croissant.
- Bestrijk de 3 zijden van elke bladerdeegdriehoek met water om de kleefkracht te verhogen.
- Leg op elke driehoek een kwart van het fruitmengsel.
- Verdeel dan de amandelpasta over de vier croissants.
- Verdeel en strooi de gehakte amandelen over elk van de vier driehoeken.
- Rol de croissants dicht, van de langste zijde naar de punt toe.
- Druk de naden aan en draai de punten in een spiraal zodat de croissant goed dicht is.
- Bestrijk de buitenkant van de croissants royaal met het geweekte lijnzaad.
- Leg het bakpapier in een bakblik en bak ca 20 minuten in het midden van de oven.
Laat de croissants na het bakken voldoende afkoelen. Ik garandeer je dat je deze gezondere variant van je zondagse croissant binnen de kortste keren binnenspeelt. Ze brengen je, althans op het vlak van smaak, kortstondig in een staat van nirvana waar je nog vaak naar zal verlangen.
Hoe ziet koken binnen de ayurvedische voedinsgleer eruit?
Het voorgestelde mengsel van fruit, noten en verwarmende kruiden voor deze zondagse croissantjes smaakt heerlijk. Je kan dat ook op zichzelf als ontbijt eten op andere dagen. Het is helemaal in lijn met de ayurvedische benadering van koken. Gewoon heerlijk verwarmend in het koude seizoen.
In de ayurvedische kookfilosofie streeft men naar een maximale verteerbaarheid van de voeding. Volwaardige granen en peulvruchten, zoals rijst en linzen, groenten en ook fruit met mate staan op het menu. Qua bereidingswijze zijn koken en verwarmen de regel. Met veel specerijen omdat die de spijsvertering stimuleren.
De ayurvedische gezondheidsfilosofie gaat uit van drie basisconstituties of dosha’s: vata, pitta en kapha. Iedereen heeft één of meerdere dosha’s die overwegen in de basisconstitutie. Je maaltijden bereid je door enerzijds voedingsproducten te kiezen die passen bij je algemene constitutie. En anderzijds houd je rekening met seizoensinvloeden en eventuele verstoringen van je evenwicht die je wil corrigeren.
Rauw voedsel wordt binnen deze visie op voeding zoveel mogelijk vermeden.
Hoe ziet de ayurvedische voedingsleer het gebruik van dierlijke producten?
De ayurveda is bij uitstek een vegetarische kookfilosofie.
Vlees en ook vis worden niet gebruikt, en slechts uitzonderlijk voorgeschreven. En dan alleen als een tijdelijke kuur, als iemand echt zeer sterk is verzwakt.
Eieren staan evenmin op de lijst van voedingswaren.
Qua zuivel wordt er slechts zeer beperkt gebruik gemaakt van (verse) kaas, die ze in India paneer noemen.
Er is één zuivelproduct wat daarentegen van een extreem hoge status geniet. Dat is ghee. Ghee is “geklaarde” boter. Het is boter die aan de kook is gebracht en waarvan het proteïnegehalte, dat komt bovendrijven, wordt afgeschept. Daardoor wordt de ghee zeer lang houdbaar, zelfs bij kamertemperatuur.
Het wordt binnen de ayurveda bijna als een wonderingrediënt gezien en men schrijft er allerlei verregaande gezondheidsvoordelen aan toe.
Mijn mening over ghee
Persoonlijk vind ik ghee not done. Waarschijnlijk is het objectief bekeken qua voedingswaarde vergelijkbaar met kokosolie. Beide zijn vetten met een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren. Op zich niet slecht maar beter met mate te gebruiken.
Energetisch is kokosolie verkoelender voor ons organisme in vergelijking met ghee, dat een verwarmender effect heeft.
Boter, en dus ook ghee, zijn beiden producten van een genadeloze exploitatie van koeien door de voedingsindustrie. De arme dieren worden kunstmatig in lactatie gehouden en meermaals, jaar, na jaar, van hun pasgeboren kalfjes gescheiden onmiddellijk na de geboorte. Ongewoon wreed en totaal onnodig.
En hoe je het ook draait of keert, de frekwentie van de energie van dat lijden neem je ook op uit de boter of ghee die je consumeert. Beter te vermijden.
Door meer plantaardig te gaan eten kunnen we een eind maken aan dit misbruik en nutteloze lijden.
Wat mij persoonlijk betreft vind ik dat die ethische overweging de doorslag geeft, temeer daar kokosolie een goed plantaardig alternatief biedt.