Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig
Een verwarmende en versterkende smoothie
Sommige mensen gaan het nieuwe jaar in met hoofdpijn, een indigestie en een kater.
Ik koos er op 1 januari 2023 voor om alvast gezond en nuchter het verse jaar in te stappen. In naam van mijn decennia oude gewoonte om zo gezond mogelijk te eten maakte ik deze geweldig eenvoudige smoothie met een flinke portie verse gember. En die heb ik vervolgens traag uitgelepeld, genietend van elke hap. En meteen was de toon gezet!
Dit heb je nodig:
Onderstaande hoeveelheden zijn voor één portie.
- Een sappige, rijpe peer. Hoe sappiger, hoe beter.
- Een kwart van een flinke, rauwe rode biet.
- Het sap van een halve citroen.
- Ongeveer een halve centimeter van een teen verse gember.
Klaar in een handomdraai
- Schil de peer, verwijder de pitten en het klokhuis en snijd in stukjes.
- Was het stuk biet grondig. Ook de biet kan je eventueel dun schillen. Snijd ze in stukjes.
- Pers de citroen.
- Ontdoe het stuk gember ook van zijn schil.
- Breng alles in de beker van een sterke blender. Mix tot je een homogene structuur krijgt.
Klaar! Giet in een groot glas of een kommetje en lepel het uit.
Meer dan alleen maar macro- en micronutriënten
Rauwe groenten en fruit zijn voedingswaren met een lage energiedichtheid en een hoge densiteit aan voedingsstoffen zoals mineralen, vitamines en allerlei secundaire plantenstoffen.
We staren ons in het Westen helemaal blind op de chemische samenstelling van voedingswaren. Voeding werkt zeker en vast veel geraffineerder en subtieler op ons lichaam in dan je enkel maar kan opmaken uit de hoeveelheid koolhydraten, vetten, eiwitten, mineralen en vitaminen alleen. In andere, oudere voedingsleren heeft men wel oog voor die effecten, die onze organen en ons hele gestel heel verschillend kunnen beïnvloeden. Dan heb ik het hier vooral over de ayurveda, de traditionele Chinese voedingsleer en de macrobiotiek.
Zo heeft de rode biet een versterkende werking op het hart en een ontspannende werking op de lever. Ze verbetert de kwaliteit van het bloed.
De peer doet/behoort tot zoet-zure aarde-hout voedingsmiddelen, stimuleert de bloedcirculatie en heeft een bevochtigend effect, onder andere op de longen en de keel.
Verse gemberwortel is sterk verwarmend, helpt in de winter om de koude te verdrijven.
En tenslotte zorgt het zuur smakende citroensap niet alleen voor kostbaar vitamine C, maar ook voor wat verkoeling.
Is de moderne wetenschap in tegenspraak met de traditionele voedingsleer?
Elk van de traditionele voedingsleren wel zijn onbegrijpelijke, waarschijnlijk historisch en cultureel bepaalde, soms wat kromme taboes heeft. Zo is het eten van rauwe groenten in de Ayurveda sterk afgeraden. Met wat we vandaag weten over de thermische gevoeligheid van vitamines en andere secundaire plantenstoffen is dat taboe onbegrijpelijk. Nochtans hoeven we niet alles zomaar van tafel te vegen. Beter is het om te kijken tot welke bevindingen de hedendaagse voedingswetenschap komt en of die ook compatibel kunnen zijn met de oude wijsheid. De moderne voedingswetenschap heeft de verdienste om de materiële chemische, biochemische en bacteriologische fenomenen van de spijsvertering en -opname te ontrafelen. Ze reikt sleutels aan om die te optimaliseren.
De bevindingen van de traditionele voedingsleren bekijken het vaak door een energetische bril. Ze beschouwen de directe effecten op ondermeer de vocht- en warmtehuishouding van het lichaam. Daardoor geven ze verrassende inzichten en hulpmiddelen om het goed functioneren van ons lichaam doorheen de seizoenen te bevorderen op een manier waar de moderne wetenschap soms aan voorbij gaat.
Meer lezen over plantaardige voeding en gezondheid:
Lees nog meer artikels over voeding, gezondheid en plantaardig eten:
Lees meer over plantaardig eten
Meer lezen over yoga en yogalessen in Schaarbeek:
Bekijk hier onze yogalessen: