Een ronde broodpudding op een blauw bord

Plantaardige broodpudding

Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig

Stop verspilling en geef je oud brood een tweede leven

Hier is een eenvoudig recept voor 100% plantaardige broodpudding, zonder dierlijke melk of eieren. Eieren in gebak zijn er vooral omdat ze een zekere structuur of textuur brengen.
In de plantaardige keuken kunnen we dat oplossen door natuurlijke vervangers te gebruiken zoals:

  • een “lijnzaadei”: twee eetlepels gebroken lijnzaad een half uurtje laten zwellen in drie eetlepels water
  • een geprakte banaan
  • appelmoes

Welke ingrediënten heb je nodig voor een pudding van ca 18 cm diameter?

  • 200 g oud brood
  • 50 g rozijnen, geweekt in lauwwarm water om ze te rehydrateren, afgespoeld
  • 5 ontpitte medjoul of mazafati-dadels, in stukken
  • 1 goed rijpe banaan (bruine vlekjes op de schil zijn een plus)
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad, voorgeweekt in 3 eetlepels water
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • ca 300 ml plantaardige melk, zoals sojamelk

Een snuif zout is niet nodig omdat brood vanzelf al (meer dan voldoende) zout bevat.

Bereidingswijze

Het is erg makkelijk.

Voorweken van het brood, het lijnzaad en de rozijnen

  1. Breek of snijd het brood inclusief de korsten in stukjes
  2. Doe de stukjes brood in een afsluitbaar recipiënt en giet de plantaardige melk erover. Vermeng goed.
  3. Zet een paar uur of overnacht in de koelkast om het oude brood zachter te maken
  4. Overgiet de rozijnen in een kommetje met water en laat ook weken
  5. Giet het weekvocht van de rozijnen weg en spoel ze
  6. vermeng de 2 eetlepels gebroken lijnzaad met drie eetlepels lauw water en laat een half uurtje zwellen

Maak de pudding

  1. Heb je een gewone oven, verwarm hem dan voor op 180°c. Bij een heteluchtoven is dat voorverwarmen niet nodig.
  2. Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen in een keukenrobot met een S-vormig mes en vermaal tot een glad beslag.
  3. Doe dan de rozijnen erbij en vermeng ze.
  4. Neem een bakvorm (rond, ca 18 cm, of een vierkant van 18 x 18 cm).
  5. Bekleed de bakvorm met bakpapier of wrijf de wanden en bodem in met olie.
  6. Giet het beslag in de vorm en verdeel het gelijkmatig.
  7. Zet onderin de oven en bak aan 180°C gedurende 35 à 40 minuten.
  8. Haal na het bakken uit de oven, laat even afkoelen en haal dan de pûdding uit de vorm om op een rooster verder te laten afkoelen.

Klaar is kees!
Deze lekkere broodpudding zal nog een paar dagen bewaren in de koelkast, maar ik ben er zeker van dat je hem in geen tijd zal verorberen.
Proficiat: je hebt je oude brood omgetoverd tot een voedzame pudding die je als ontbijt kan gebruiken.

Over voedselverspilling

Voedselverspilling is in onze tijd een huizenhoog probleem. Het is ook één van de redenen waarom de moderne landbouw een zeer hoge ecologische voetafdruk heeft. Een groot deel van het geteelde en geproduceerde voedsel eten we immers niet op en het gaat rechtstreeks de vuilnis in. Ik dacht lang dat het meeste voedsel verspild wordt in de supermarkten. Doordat de rekken steeds vol worden gehouden en er heel veel producten over de houdbaarheidsdatum gaan.
Dat blijkt nu onjuist. Statistisch gesproken verspillen we het meeste voedsel thuis, in onze huishoudens. Dus we hebben als consument een hele dikke vinger in de pan.
De vorige generaties waren veel meer bedreven in het zoeken naar oplossingen om niets verloren te laten gaan.
Broodpudding is een voorbeeld van zo’n oplossing. Traditionele bakkers doen het ook: ze verwerken de onverkochte resten brood en gebak tot iets nieuws. Ik vond het als kind altijd superlekker en vullend, een echt feest.

Vegan broodpudding, per 100 g product

De waarden zijn bij benaderingen gaan uit van volkorenbrood en sojamelk als plantaardige drank.

Energie Koolh. Suikers Vet Verz. Vet Eiwit Vezels Zout
595,65 kJ/142,50 kcal 27,60 g 12,54 g 2,54 g 0,37 g 5,35 g 3,76 g 0,25 g

Neem deel aan onze kookworkshops:

Bekijk ons aanbod kookworkshops:

Kookworkshops

Meer lezen over plantaardige voeding en gezondheid:

Lees meer over plantaardig eten

Meer lezen over yoga en yogalessen in Schaarbeek:

Bekijk hier onze yogalessen:

Bekijk ons volledige aanbod yogalessen