Crumesan

Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig, met compassie

Foto van crumesan en ingredienten

Weg met Parmesan

Hier is iets wat veel eenvoudiger, veel gezonder en even smakelijk is: Crumesan. En waar geen koeien of andere landzoogdieren voor hebben moeten lijden.
Bij mensen die hun eerste stappen zetten met plantaardig eten, merk je dat ze graag nog iets hebben dat lijkt op geraspte kaas, om over pastasaus of in soepen te strooien, en dat min of meer dezelfde droge, ietwat korrelige structuur en smaaksensatie geeft als gemalen Parmezaanse kaas.

Ik vond dit eenvoudig receptje voor “crumesan” in het rijke oeuvre van David Côté en Mathieu Gallant. Dat zijn twee bezielde Canadese mannen die een plantaardige raw food onderneming uitbaten onder de naam “Crudessence”. Crudessence is niet alleen plantaardig raw food koken, ze beschouwen de levende rauwe plantaardige keuken als een levensfilosofie met vele verbindingen naar allerlei aspecten van het leven, en bijna als een politieke daad met een grote positieve weerslag voor het milieu. In Canada hebben ze een paar restaurants, een raw food academie en ze hebben ook al een reeks boeken op hun naam staan in de reeks Crudessence. In die boeken staan nog heel wat raw vegan basics waarmee je dan zelf creatief aan de slag kan. Absoluut de moeite waard als inspiratiebron!
Hier is de link: www.crudessence.com

Dit heb je nodig, in de volgende verhoudingen:

  • Ongeveer 140 gram brazilnoten/paranoten
  • Een kwart koffielepel zeezout of iets meer naar smaak
  • Een kwart, halve of hele teen knoflook, naar smaak
  • 1/8 koffielepel zwarte peper of mengsel van drie pepers (optioneel)

Zo ga je te werk:

Brazil- of paranoten hoef je niet te weken, in tegenstelling tot bijna alle andere noten.

Breng de paranoten, het lookteentje het zeezout en eventueel de peper in een keukenrobot met een S-vorming mes, puls een paar keer aan hoge snelheid, totdat je de door jou gewenste fijnheid hebt bereikt. Breng dan alles over in een glazen pot met schroefdeksel. Bewaart makkelijk twee à drie weken in de koelkast. Als dat niet makkelijk is!
Smakelijk!

Veel mensen beginnen hun reis naar plantaardig eten via het vegetarisme, dat ook consumptie van zuivelproducten zoals melk, kaas, boter en ook eieren toelaat. Zuivel kan absoluut niet worden beschouwd als gezonde voeding, en moderne melkkoeien zijn wel de ellendigste slaven van het huidig economisch systeem, dat helemaal op dieren en dierlijke producten is gebouwd. Kaas wordt in de industriële voedingsindustrie zowat overal bijgevoegd, een beetje een sluipvergiftiger zoals toegevoegde suiker. Kaas is bovendien erg verslavend.
Wanneer je zuivelproducten definitief vaarwel zegt, zijn de winsten op het vlak van welbevinden en gezondheid, al op korte termijn, ENORM, De industriële zuivelindustrie is een vrij recent fenomeen in de Westerse wereld, daterend van na de Tweede wereldoorlog. Het is eigenlijk gebaseerd op de verkeerde veronderstelling, als zouden koe- en andere melk van dieren en de daarvan afgeleide producten een essentieel onderdeel zijn van een goede voeding. Niets is minder waar. Ondertussen is die mythe uitgegroeid tot een taaie, door de overheid gesubsidieerde geïnstitutionaliseerde leugen die gelukkig stilaan begint te wankelen.
Er is al omstandig aangetoond dat zuivel evenmin goed is als bron van calcium. Het verteren van zuivel heeft zo’n sterk verzurend effect op de weefsels van het lichaam, dat het je botten eerder ontkalkt.

Terug naar het receptenoverzicht