Havermoutkoekjes met banaan en rozijnen

Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig, met compassie

Foto van vegan havermoutkoekjes

Gezonde havermoutkoekjes

De meest succesvolle body-builders en atleten erkennen vandaag de ongelofelijke voordelen van een plantaardig dieet. Hun transitie van een omnivoor naar een puur plantaardige eetstijl is soms niet meer of niet minder dan een ware transformatie! Ze behalen nog betere trainingsresultaten zonder de nadelen van een voeding die ook in grote mate op dierlijke producten is gebaseerd. En ze voelen zich op moreel vlak ook een heel stuk geruster nu er geen dieren meer hoeven te lijden of te sterven voor hun appetijt en sportdieet.

Gezond en plantaardig

Eén van die atleten en voedingsadviseurs is de Canadees Derek Simnett. Je kan altijd eens een kijkje gaan nemen naar zijn video’s en genieten van zijn immer goedgehumeurde, hartelijke en goudeerlijke bijdragen. Ik geloof dat onderstaand recept voor gezonde koekjes op basis van havermout afkomstig was van één van zijn webpagina’s of uit één van zijn video’s. Maar ik heb het aangepast om ze nog een stuk gezonder te maken.
Deze plantaardige koekjes met zachte beet, zonder toegevoegde suiker, zijn een schitterend alternatief voor dat immer verbredende gamma van suikerrijke “Ontbijtkoekjes” zoals die in supermarkten worden verkocht. Ze passen perfect in een strategie om het suikergehalte in je voeding naar beneden te halen.

Wat je nodig hebt voor ca 12 à 16 koekjes, afhankelijk van hun formaat:

 • 75 gr havermoutvlokken, vermalen tot haverbloem
 • 50 gr havermoutvlokken (niet vermalen)
 • 3 rijpe bananen, fijngeplet
 • 30 gr zonnebloempitten, één nacht geweekt en gespoeld
 • 30 gr pompoenpitten, één nacht geweekt en gespoeld
 • 30 gr ongezoete geraspte kokosnoot
 • 70 gr rozijnen, eveneens één nacht geweekt en afgespoeld
 • 1 ‘ei’ van lijnzaad (2 eetlepels gebroken lijnzaad geweekt in drie eetlepels water)
 • 2 koffielepels bakpoeder
 • het sap van één citroen (toevoegen aan het eind, net voor het bakken)

Zo krijg je het voor mekaar:

 1. Verwarm je oven voor tot 180°C.
 2. Maak het “lijnzaadei” klaar door lijnzaad en water te mengen en laat voor een paar minuten weken in een klein kommetje.
 3. Meng alle ingrediënten door elkaar met uitzondering van het citroensap.
 4. Wanneer alle ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd, voeg dan het citroensap toe en meng voorzichtig verder. Lepel dan op een met bakpapier bedekte bakplaat hoopjes beslag uit, druk ze platter en bak ze vervolgens 15 à 20 minuten. De baktijd is een beetje functie van de grootte van de koekjes.
 5. Haal de koekjes uit de oven, haal ze van de bakplaat af en laat ze afkoelen op een rooster.

De koekjes kunnen makkelijk 3 à 4 dagen in een goed afgesloten recipiënt worden bewaard, maar ik denk dat je ze al veel sneller zal hebben opgepeuzeld …
Geniet ervan!

Koekjes zoals deze zijn te beschouwen als voedingswaren met een vrij hoge voedingsdensiteit, relatief rijk aan calorieën en met een gemiddeld vochtgehalte. De voedingsdensiteit wordt berekend als het aantal calorieën per 100 gram product. In een gezonde voeding is het beter om veel voedingswaren met een lage densiteit te verbruiken. Voorbeelden daarvan zijn: fruit en groenten. Dus deze lekkere haverkoekjes in ieder geval met mate verbruiken.

Terug naar het receptenoverzicht