Rode bonenpuree met gedroogde tomaat en wortel

Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig

Een proteïnerijke groentenspread of bijgerecht, met rode nierbonen als steringrediënt.

Bonen hebben geen sexy imago. Ze zijn nochtans erg voedzaam, rijk aan proteïne en vezels, en arm aan vetten.
Ze passen goed in een gezond en sportief dieet.
Bovendien zijn ze een spotgoedkope bron van plantaardige proteïne.
Je hebt in principe de optie om droge bonen te kopen, of bonen in blik.
De bonen in blik zijn altijd voorgekookt, de droge kook je zelf.
Een groot voordeel van droge bonen is dat je ze in bulk kan kopen, dus quasi verpakkingsloos.
Bonen in blik geven een pak verpakkingsafval. Dat is een pure verspilling van metaal.

Belangrijk!

Kook bonen altijd gaar zonder zout. Wanneer je het zout van bij het begin toevoegt, blijven de bonen hard. Voeg het zout pas toe nà het gaar koken.

Wat je nodig hebt voor ca 730 g eindproduct:

  • 120 gr rode bonen, droog
  • 40 gr gedroogde tomaten
  • 150 gr ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 gr wortel
  • 2 eetlepels tamari, of zeezout naar smaak
  • 5 cm kombu zeewier (facultatief)
  • 15 gr verse peterselie
  • een eetlepel bonenkruid
  • zwarte peper, naar smaak

De ingrediënten voor de bonenpuree

Zo doe je het:

Laat de rode nierbonen een hele nacht of zelfs 24 u weken. Gooi dat weekwater weg en spoel de bonen af onder de kraan.
Ook de gedroogde tomaat laat je vooraf weken in een bodempje water. Maar dit weekwater kan je aan het gerecht toevoegen.
Snijd alle groenten fijn.

Gebruik bij voorkeur een drukpan. Want je behoudt veel meer van de voedingswaarde en het kookproces kost heel wat minder tijd en energie.

Kook de ingrediënten gaar in een drukpan, in twee fasen:

  • Kook eerst de bonen gaar, zonder zout:
    Breng ze aan de kook in voldoende water (4 volumes water voor 1 volume bonen).
    Het eventuele schuim dat naar boven drijft, kan je met een schuimspaan verwijderen.
    Voeg het stukje zeewier en het bonenkruid toe en sluit vervolgens de drukpan.
    Breng op stoom en laat 45 minuten koken.
  • Open na 45 minuten de drukpan nadat je de druk hebt laten afnemen.
    Is er teveel vocht, dan kan je in dit stadium een deel daarvan weggieten.
    Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de verse peterselie.
    Breng op stoom en kook nog 10 minuten verder.

Laat het mengsel wat afkoelen, voeg de peterselie toe, breng alles in de keukenrobot en mix tot je een smeuïge pasta bekomt.

Die kan je in glazen potten doen.
Hermetisch afgesloten bewaren die nog minstens 10 dagen in de koelkast.
Je zou de bonenpuree ook kunnen invriezen.

Smakelijk !

 

Blikjes

Ik vind conserveblikken persoonlijk één van de grootste vergissingen van de moderne consumptiemaatschappij. Ze worden te pas en te onpas gebruikt. Vooral die drankjes in blik zijn, als je er eens goed over nadenkt, een kolossale scheefgroeiing op planetaire schaal. Een gigantisch vervuilende metaal- en verpakkingsindustrie, enkel en alleen om een paar slokjes drank te verpakken. En bovendien zie je ze overal op straat rondslingeren. Pure waanzin.