Halve brug

Yoga voor de rug

Draag goed zorg voor je kostbare rug

Onze rug en meerbepaald onze wervelkolom is de centrale structuur van ons lichaam die ons hele lichaam letterlijk ondersteunt en in stand houdt. Als op een gegeven moment het welzijn van onze rug zoek raakt, dan heeft dat meteen ook een grote impact op de structuur en samenhang van ons hele leven. Het loont dus absoluut om blijvend aandacht te geven aan je rug. En dat kan op verschillende niveau’s.

Aandacht

Allereerst is er de aandacht. Breng je aandacht regelmatig naar je rug. Of je nu mentaal werk verricht in een hoofdzakelijk zittend beroep of voornamelijk fysieke arbeid verricht, je hebt er baat bij om je aandacht te laten “pendelen”, heen en weer te laten gaan tussen het object van ja activiteiten en je lichaam, en dan meer bepaald je rug. Hoe voelt je rug aan? Hoe staat je bekken? In welke houding staat je lagere rug? Heb je daar een lichte holte of steken de punten van je lendenwervels naar buiten omdat je onderrug is doorgezakt? En ook: waar staat je hoofd ten opzichte van je romp. Er mooi bovenop? Of steekt je hoofd systematisch naar voor?

Ademen

Onze ademhaling ondersteunt onze rug meer dan we zouden vermoeden. Hoe is je ademhaling? Diep of heel oppervlakkig en beperkt? Adem je hoofdzakelijk naar boven (borstademhaling) of naar beneden (buikademhaling)? Het is goed om je hele ademruimte te gebruiken, je hele ademhalingscapaciteit, en voldoende opwaarts te ademen, naar de bovenborst, schouders en sleutelbeenderen toe. Daardoor zet je borstkas uit, de uitdijende en inkrimpende beweging op het ritme van de adem brengt leven en beweging in de weefsels. En dat zorgt ervoor dat er minder gauw energie komt vast te zitten en de spieren minder kans krijgen om te verkrampen. De expansie van de borstkas opent het lichaam en geeft regelrechte ondersteuning van de hele rug.

Zithouding

Zeker voor de grote schare mensen die hun dagen hoofdzakelijk zittend doorbrengen is het goed om stil te staan bij je zithouding op een stoel. Langdurig stilzitten op stoelen of banken houdt de spieren aan de achterkant van de dij kort, terwijl we baat hebben bij lange, soepele hamstrings. Bovendien wordt de bloedtoevoer eveneens afgeremd. Voor ons bekken is zitten op een stoel ook moordend. We verliezen geleidelijk aan bewegingsvrijheid in ons heupgewricht. In feite is op de grond zitten en leven een van de gezondste beslissingen die je voor rug en heupen kan nemen! Niet evident in onze Westerse cultuur, die het contact met de aarde collectief afwijst.

Micropauzes

Het heen en weer gaan met je aandacht tussen activiteit en lichaam kan je goed combineren met microbewegingen. Dat zijn allerlei korte bewegingen, zoals het optrekken en laten vallen van de schouders, rollen van de schouders, het draaien naar links en naar rechts vanuit het middel, het rekken van de armen en het zijdelings rekken van de romp, die de lange, statische zithouding doorbreken. Je zou ook elk half uur een paar minuten moeten opstaan en een wandelingetje maken.

Rugversterking

En tenslotte is het belangrijk om je rug in topconditie te houden door regelmatig aangepaste rekoefeningen en versterkende oefeningen te doen. Onze rugyogales is daar uitermate geschikt voor. In de rugyoga combineren we aandacht, ademhaling en aangepaste inspanning en ontspanning om rugklachten definitief achter ons te laten. Wat voor conditie of lichaambouw je ook hebt, in de rugyogales krijg je de sleutels aangereikt tot een volle, bewuste ervaring van die wonderlijke structuur die onze rug is en het herstel en onderhoud van het welzijn van je rug.

Rugyoga op vrijdagavond

Elke week van 19.00 u tot 20.00 u in kleine groep van maximaal 7 personen, de ideale voorbereiding na een drukke week om ontspannen het weekend in te gaan. Boek je les rugyoga via de knop hieronder of bekijk ons volledige lesaanbod.