Foto van brood met vegan verse kaas

Vegan platte kaas

Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig

Plantaardige verse kaas

Verse kaas, wat in het Vlaams ook wel platte kaas wordt genoemd en in Nederland kwark, was vroeger een favoriet op mijn ontbijttafel. Gelukkig kan ik daar vandaag een snelle plantaardige variant van maken.

Er zijn op de markt ook wel wat plantaardige kwarkvervangers beschikbaar. De biologische versies, van o.a. Provamel, zijn moeilijk te vinden in biowinkels en biosupermarkten, die toch nog altijd ruim voorrang geven aan (biologische) dierlijke zuivel. De klassieke kwarkvervanger van Alpro uit de gewone supermarkt (Alpro Greek Style) in zijn “natuurversie” bevat maar liefst 14 ingrediënten, waaronder suiker (!) en een trits bewaarmiddelen om het ding een lang leven op de winkelschappen te garanderen. Als ik deze laatste eet, reageert mijn verhemelte heftig afwijzend.

Het goede nieuws: met zijden tofu maak je in een wip plantaardige platte kaas met maar 3 ingrediënten!

Wat heb je nodig

 • Een pakje zijden (silken) tofu
 • Het sap van een halve of hele citroen (naar smaak)
 • Een mespunt zeezout of Himalayazout (naar smaak)

Je vindt zijden tofu courant in vlootjes van 400 g (De Hobbit of Taifun) of in kleine briks van 300 g (Clearspring). Het proteïnegehalte varieert vrij uitgesproken. Dus dit is geen recept waar erg precieze hoeveelheden gelden. Experimenteer naar smaak en voorkeur.

Zo doe je het

 • Doe de zijden tofu in een keukenrobot nadat je het overtollige water hebt laten weglopen
 • Voeg het zout en het citroensap toe
 • Meng in de keukenrobot tot een smeuige consistentie
 • Proef en voeg eventueel nog wat meer citroen of zout toe

Deze plantaardige verse kaas zal een dag of 5 houdbaar zijn in de koelkast.
Ze kan verder dienen als uitgangspunt voor allerlei lekkere varianten

Zo maak je van deze vegan kwark een hartige dipsaus

 • Voeg een eetlepel miso toe aan het mengsel
 • Doe er nog een eetlepel sesamolie bij en meng goed dooreen
 • Je kan afwerken met extra verse kruiden of specerijen naar smaak

Zo maak je een smeerbaar chocoladebeleg

 • Voeg een eetlepel ongesuikerd rauw cacaopoeder toe
 • Zoet met een of twee eetlepels agavestroop of een ander geschikt zoetmiddel

Zo maak je een heerlijke plantaardige tzatziki

Lees hier het recept voor plantaardige tzatziki(link) en zie hoe makkelijk je met deze vegan kwark als basis een heerlijk fris zomers bijgerecht kan maken, voor een saladebuffet of als broodbeleg.

Desserts met zijden tofu

Zijden tofu is ook een perfecte basis voor allerlei zoete desserts. Lees hier meer.

Waarom geen dierlijke zuivel?

De huidige manieren om dierlijke zuivel te produceren zijn erg milieubelastend en grondstofverspillend. Bovendien zijn ze gebaseerd op genadeloze uitbuiting van dieren. Pasgeboren kalfjes, geitjes of buffeltjes worden onmiddellijk bij hun moeder weggehaald omdat de melk voor menselijke consumptie wordt geroofd. Het is een pijnlijke cyclus van geforceerde inseminatie, geforceerde bevalling en herhaald verbreken van de moederband waar de moederdieren keer op keer doorheen worden gedwongen. Tot ze, na herhaalde zwangerschappen en het geven van duizenden en duizenden liters melk, naar het slachthuis worden gestuurd. Dat vind ik ongelofelijk wreed en niet meer passen bij onze huidige staat van beschaving.

Bovendien wordt melk veel gezonder voorgesteld dan het in werkelijkheid is. Dat volwassen mensen nog steeds moedermelk drinken van een andere diersoort, is compleet absurd.

De levensmiddelentechnologie evolueert razendsnel, en het ziet ernaar uit dat de hele klassieke zuivelsector compleet gaat verdwijnen. Wie in de toekomst nog dierlijke kazen en andere afgeleide zuivelproducten wil eten mag erop aan dat die in de nabije toekomst door fermentatieprocessen in tanks zullen worden gemaakt. Men vertrekt daarvoor van een beperkte hoeveelheid dierlijke stamcellen of substanties. Het dier zal eindelijk bevrijd worden uit de slavernij van de zuivelproductie en menselijke uitbuiting.