Foto van vegan chocoladecake

Eenvoudige vegan chocoladecake

Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig

Zonder twijfel de makkelijkste vegan cake ooit

Om onderstaande donkere chocoladecake te maken gebruik je een doodsimpel recept dat je letterlijk in een uur voor mekaar krijgt. Echt een taart voor beginners die geen ervaring hebben met bakken.
Het resultaat is een diepdonkere, sappige cake met de smaak van zwarte chocolade. We gebruiken er echter geen chocolade voor, maar wel rauwe cacao

Welke ingrediënten heb je nodig?

Het is onvoorstelbaar eenvoudig. Slechts 5 ingrediënten, tenminste, als je het water buiten beschouwing laat.

  • 200 g gezeefde bloem
  • 130 g (of ml) neutraal smakende olie waarmee je kan bakken (bv.: zonnebloemolie)
  • 70 g gezeefde (rauwe) ongezoete cacao
  • 100 à 180 g volle, ongeraffineerde suiker
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 500 ml kokend water

Wat betreft de suiker: In het originele recept werd 180 g volle rietsuiker aangegeven. Ik heb dat, zoals vaak, tot bijna de helft gereduceerd (100 g). Dat pas je dus aan volgens je voorkeuren.
Wat betreft de bloem: ik gebruikte een mengsel van halfvolle en witte tarwebloem. Dan zitten er toch wat extra mineralen en vezels in de cake.

Zo maak je ze klaar

Het kan niet eenvoudiger:

  • Verwarm je oven voor op 180 °C (of 170 °C voor een warme luchtoven)
  • Vet een ronde bakvorm van ca 20 à 24 cm in met wat olie of beleg bodem en randen met bakpapier
  • Vermeng de 4 droge ingrediënten meel, cacao, bakpoeder en suiker in een kom
  • Giet dan de olie erbij, roer wat om
  • GVoeg tenslotte het hete water erbij en vermeng tot een homogeen, vrij vloeibaar beslag
  • Giet het beslag in de bakvorm
  • Bak gedurende ca 30 minuten onderaan in je oven
  • Laat afkoelen en haal uit de springvorm
  • Garneer met een toplaag naar keuze

Een voorbeeld voor de toplaag

Voor een zachte plantaardige bovenlaag met chocolade en kokossmaak:

  • Vermeng ca 100 ml kokosmelk (vetgehalte 17 à 23 %) uit blik met twee eetlepels cacao en twee eetlepels agavesiroop of volle (riet- of kokos-)suiker
  • Besmeer de bovenkant van de cake met deze chocoladekokosroom
  • Garneer eventueel met fruit zoals bessen of schijfjes banaan
  • Zet de taart tenslotte anderhalf à twee uur in de koelkast
  • Haal ze 30 minuten voor het opdienen uit de koelkast

Zo eenvoudig is dat. Deze plantaardige cake evenaart qua smaak zeker zijn traditionele evenknie en is dankzij het water opvallend smeuiig. De textuur gaat wat in de richting van een vlaai, nog zo’n archeologische vondst uit de Vlaamse kindertijd.
Smakelijk!
Het recept is geinspireerd door “The Happy Pear” uit Ierland. Hun website staat vol met lekkere en gezonde vegan recepten.

Heb ik boter en eieren nodig om cake te bakken?

Traditionele cake zoals de fameuze “quatre quarts” uit de Franse keuken, maakt altijd gebruik van de volgende ingrediënten:

  • Witte bloem
  • Boter
  • Eieren
  • Geraffineerde suiker

Okee. Cake is niet iets wat je dagelijks eet. Het is pretvoer. Maar bovenstaande lijst toont dat het resulterend klassieke gebak een hele karwei vormt voor het lichaam om te verteren én te metaboliseren. De witte bloem, de geraffineerde suiker en de boter zijn calorierijk, maar erg, om niet te zeggen totaal “leeg” aan voedingsstoffen. De eieren zorgen voor veel cholesterol. We zijn zo geconditioneerd door het traditioneel gebak uit onze jeugd.
Bovenstaande vegan versie is heel basic en bestaat uit slechts 5 ingrediënten.
Kiezen voor vegan gebak is goed voor je gezondheid, voor het milieu en de dieren. Het vergt alleen de durf en het initiatief om buiten de gekende paden te treden.

Neem deel aan onze kookworkshops:

Bekijk ons aanbod kookworkshops:

Kookworkshops

Meer lezen over plantaardige voeding en gezondheid:

Lees meer over plantaardig eten

Meer lezen over yoga en yogalessen in Schaarbeek:

Bekijk hier onze yogalessen:

Bekijk ons volledige aanbod yogalessen