Foto van een yoga en tekenkunst workshop

Intentie is belangrijker dan resultaat

Ontdek het waarom achter je activiteiten

Intentie en yoga

Wanneer we yoga beoefenen, is het begrip intentie voor onze beoefening van fundamenteel belang. Allereerst moeten we ons afvragen waarom we regelmatig willen oefenen. Is het in het begin uit nieuwsgierigheid? Is het omdat het trendy is? Of is het omdat er diep bij ons van binnen een bijna naïef en weinig onderkend geloof leeft dat yoga een magische pil is of een eenvoudige doos met magische hulpmiddelen. Bijgevolg hopen we dat die heel snel een hele reeks ongemakken in verband met ons bestaan zal oplossen.

Energie richten

Als we regelmatig yoga beoefenen, is het waar dat we veel energie concentreren en in beweging zetten. Het is een creatieve daad. Deze energie kan bewust gericht worden op een min of meer precies doel. Hier volgen enkele voorbeelden:

  • Het onderhouden, herstellen of versterken van ons fysieke lichaam.
  • Het leren kalmeren van onze overmatige mentale activiteit of het kalmeren van ons zenuwstelsel.
  • Om een verruiming van ons bewustzijn te creëren.
  • Om een barmhartiger en welwillender houding aan te nemen ten opzichte van ons leven, de andere wezens met wie we het bestaan delen op deze planeet en de wereld om ons heen.
  • We zoeken te groeien en te ontwikkelen en onvermoede aspecten van ons potentieel tot bloei te laten komen.
  • Om onze eigen genezing of die van iemand anders te ondersteunen.
  • We willen een leven leiden dat meer geaard is in ons fysieke lichaam.

Deze lijst is uiteraard in geen geval uitputtend.

Net zoals het stellen van deze vraag aan jezelf op het niveau van een regelmatige beoefening, is het een goed idee om dat ook te doen aan het begin van elke individuele yogasessie. Om echt grip te krijgen op de reden achter je keuze om een uur, of zelfs langer, op je mat te gaan zitten in plaats van je tijd te besteden aan een andere activiteit.

Intentie en tekenen

Als je regelmatiger en consequenter wil gaan tekenen, is het ook een goed idee om jezelf af te vragen wat je echt wil doen met deze activiteit. Waarom ben ik aan het tekenen of creëren? En wat is mijn doel?
Is het om een leegte op te vullen of terugkerende verveling te verdrijven? Of om meer rust en ontspanning te vinden in deze creatieve stroom van volledige aanwezigheid die ons elk besef van het verstrijken van de tijd doet vergeten? Willen we beelden creëren om het dagelijks leven van andere mensen op te fleuren? Of hebben we een activistisch doel om bijvoorbeeld de geest van mensen wakker te schudden in het licht van onrechtvaardige situaties? Is het om objecten van zeldzame schoonheid te creëren? Of om diepliggende emotionele snaren in onze medemensen te raken? In het reine komen met onze eigen diepere emoties en gevoelens? Of wil ik het plezier en de onschuld uit mijn kindertijd herontdekken? Wil je er op termijn een professionele bezigheid van maken?
Wat je reden en motivatie ook is, het is jouw intentie die je zal helpen om je creatieve activiteit door middel van tekenen op de lange termijn vol te houden. Onderzoek ze daarom zorgvuldig en herinner jezelf er regelmatig aan.

Intentie is aan verandering onderhevig

Zoals de Amerikaanse ontwerpster Cat Bennett suggereert in haar boek “Making Art a Practice – 30 Ways to Paint a Pipe”, kan je je intentie op een vel papier schrijven, het in een rode envelop doen en het onder je bedmatras stoppen. Op deze manier versterken we symbolisch deze opgeschreven intentie door deze gedurende de nacht in het energieveld van ons lichaam te houden.
En het is een goed idee om deze oorspronkelijke intentie van tijd tot tijd opnieuw te evalueren, want het kan best zijn dat er een evolutie plaatsvindt waardoor je ze opnieuw dient te formuleren of te verduidelijken. Want niets in deze wereld is blijvend, behalve verandering.

Hoe kan ik zelf deelnemen aan een workshop met yoga en tekenen?

Is jouw interesse gewekt voor de workshops yoga en de kunst van het tekenen?
Wil je ermee aan de slag?
Via onderstaande knop kan je meer lezen over de opzet van de workshops en je sessies boeken:

Workshops yoga en tekenkunst