Vegan fruitcrumble

Warme fruitcrumble

Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig

Herfstsonate met seizoensfruit, havervlokken en noten

Een heel makkelijk en snel klaar dessert, ideaal voor in de herfst of in de winter.
Dan zijn zowel fruit en vers geoogste noten in overvloed beschikbaar.
Het opgewarmde fruit levert een subtiel palet aan smaken en aroma’s. De kruiden geven niet alleen een extra smaaktoets maar bevorderen ook de spijsvertering. Het recept is 100% plantaardig en zonder geraffineerde suiker.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Voor de fruitmarinade:

  • 4 stuks fruit van het seizoen
  • een eetlepel citroensap
  • een koffielepel kaneel (of meer, naar smaak)
  • een halve eetlepel esdoorn/ahornsiroop
  • optioneel: een halve koffielepel gemalen kardemom

Voor het crumbledeeg

  • 120 g noten (amandelen, walnoten, pecannoten, hazelnoten of een mengeling
  • 100 g havermoutvlokken
  • 2 eetlepels olie die verhit mag worden (bijvoorbeeld zonnebloemolie of (gesmolten) kokosolie)
  • 4 eetlepels esdoorn/ahornsiroop
  • 2 koffielepels kaneel
  • Zeezout naar smaak

Zo ga je te werk

Het is al bij al heel simpel:

  • Je vermengt het fruit met de marinade-ingrediënten en spreidt die uit op de bodem van een bakplaat.
  • Dan vermeng je de ingrediënten van de crumble en legt die als een tweede laag bovenop de laag met fruit.
  • Vervolgens bakken in de oven.

Stap voor stap als volgt:

  • Verwarm de oven voor op 180°C (of 170°C met hete luchtcirculatie)
  • Snijd het fruit in stukjes
  • Meng het fruit met de marinade: het citroensap, kaneel, esdoornsiroop en eventueel de kardemom
  • Spreid het fruitmengsel uit over de bodem van een bakvorm of op een bakplaat en zet opzij
  • Hak de havermoutvlokken en de noten grof in een keukenmachine met S-vormig mes
  • Voeg de olie, de esdoornsiroop, de kaneel, en het zeezout toe en meng
  • Breng het crumbledeeg als een tweede laag aan over het fruit in de bakvorm
  • Bak ca 20 minuten in de voorverwarmde oven

Klaar is kees! De crumble kan afgekoeld gegeten worden maar smaakt warm het lekkerst. Je kan eventueel serveren met een flinke lepel plantaardige room.

Is het beter om fruit rauw te eten?

Rauw of niet rauw: dat is zo’n discussie in de voedingswereld waar soms nogal religieus over gedaan wordt:

  • Voor de raw food fanaten is het goed om veel fuit te eten en is verhitten boven de 40°C taboe
  • Voor de Ayurveda aanhangers en de macrobiotici moet fruit best gestoofd worden. Volgens die strekkingen eet je fruit eerder met mate, en gescheiden van andere voedingswaren.

Tja, de waarheid zal, zoals vaker, wel ergens in het midden liggen.
Ik raad je aan om na te gaan hoe jij het best fruit verteert. Verwarmen van fruit gaat in ieder geval ten koste van een deel van de voedingswaarde, dat is een wetenschappelijk gemeten fenomeen. Er zijn immers een aantal vitamines (zoals vitamine C, van nature ruim aanwezig in fruit) die worden afgebroken als ze verhit worden.
Hoe korter de voedingswaar wordt verhit en hoe zachter de kooktechniek, hoe groter de resterende voedingswaarde. Zachte kooktechnieken zijn dus beter.

Neem deel aan onze kookworkshops:

Bekijk ons aanbod kookworkshops:

Kookworkshops

Meer lezen over plantaardige voeding en gezondheid:

Lees meer over plantaardig eten

Meer lezen over yoga en yogalessen in Schaarbeek:

Bekijk hier onze yogalessen:

Bekijk ons volledige aanbod yogalessen