Foto van cacaoballetjes met paranoten

Rauwe cacaoballetjes met dadels en paranoten

Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig

Lang leve eerlijk voedsel

In dit land heerst een traditie van chocoladebonbons, of zeg maar populair op zijn Belgisch: pralines. Die dingen zijn in alle fatsoenlijke winkelstraten te koop, vaak in gespecialiseerde winkels. Ze bestaan in eindeloos veel verschillende kleuren en vormen. De taxfree zones in onze luchthavens zijn er bijna mee geplaveid, als het ware. Die bonbons hebben een soort luxe-imago. Veel toeristen nemen ze mee als souvenir. En ook bij feesten, verjaardagen of andere speciale gelegenheden behoren ze tot de standaard attenties die worden aangeboden.
En wat, als het om een goed georganiseerd bedrog zou gaan? Want die dingen zitten vol met toegevoegde suiker, vetten en zuivel. Wat je betaalt met je goede geld komt jouw gezondheid in ieder geval niet ten goede. In werkelijkheid is het behoorlijk minderwaardige voeding die soms peperduur wordt verkocht. Het is hoogstens een etappe op de snelweg naar suikerverslaving en diabetes.
Moet je daarom de typische smaak van de pralines helemaal ontberen?
Welnee! In tegendeel. Na mijn persoonlijke mening over Belgische pralines komt hier het goede nieuws:
Met zuivelvrije, pure natuurlijke ingrediënten en zonder toegevoegde suikers tover je in een wip chocoladeballetjes. Die zijn zo lekker dat de pralines al snel een vage en ongemakkelijke herinnering worden.

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • 75 g paranoten
  • 140 g sappige medjoul of mazafati dadels
  • een snufje zeezout
  • 15 g (ongeveer drie eetlepels) gemalen kokos
  • 5 g (anderhalve eetlepel) (rauw) cacaopoeder
  • ca 20 g cacaonibs of rauwe cacaobonen

Zo maak je ze klaar

  • Maal de rauwe cacaobonen of cacaonibs voldoende fijn in een keukenmachine met S-vormig mes en houd ze apart
  • Doe alle andere ingrediënten samen in de keukenmachine en maal ze tot een grof, samenhangend deeg
  • Rol 12 tot 16 balletjes van het deeg
  • Rol de balletjes vervolgens door de gemalen cacaoschilfers tot ze rondom bedekt zijn

Klaar is kees!
Als je meer dan 12 balletjes rolt, heb je wellicht wat extra gemalen cacaoboon nodig. De totale oppervlakte van de balletjes is dan immers groter dan voor 12 stuks.
Dit recept geeft ongeveer 258 g opbrengst.

De smaakproef

Deze cacaoballetjes smaken ronduit hemels en hebben een goed uitgebalanceerde, rijke zoete smaak. Bovendien geeft de buitenste laag met cacaoschilfers ze een aangenaam, zachtjes bitter krokante beet. Hierdoor steken ze naar mijn mening qua smaak en raffinement met kop en schouders boven klassieke pralines of chocoladebonbons uit.

Het gezondheidsverdict

Paranoten, ook wel brazilnoten genoemd, bevatten gezonde vetten en een behoorlijke hoeveelheid eiwitten (14 g per 100 g noten). Bovendien zijn ze in de voedingswereld uniek omwille van hun hoge gehalte aan het mineraal selenium. Selenium hebben we nodig als een essentiële microvoedingsstof. Daarvoor voldoe je met één paranoot per dag in principe aan je seleniumbehoefte. Verder zitten in deze rauwe balletjes geen toegevoegde of geraffineerde suikers, en al evenmin melk, boter of toegevoegde olie. De dadels zorgen voor de zoete smaak en geven daar bovenop een mooi gehalte aan vezels en een hele reeks mineralen zoals koper en kalium als extra. Dit is gezonde snoeperij zoals dat eigenlijk hoort.

Cacaoballetjes met paranoten en dadels, per 100 g product

Energie Koolh. Suikers Vet Verz. Vet Eiwit Vezels Zout
437 kJ/849 kcal 51,6 g 38,0 g 27,4 g 10,0 g 7,83 g 6,0 g 0,2 g

Neem deel aan onze kookworkshops:

Bekijk ons aanbod kookworkshops:

Kookworkshops

Meer lezen over plantaardige voeding en gezondheid:

Lees meer over plantaardig eten

Meer lezen over yoga en yogalessen in Schaarbeek:

Bekijk hier onze yogalessen:

Bekijk ons volledige aanbod yogalessen