Groenten eerst

Wat zijn jouw vullers ?

Snel een vol gevoel

Veel toestanden met overgewicht, gebrek aan energie of verteringsproblemen vinden hun oorzaak in een verkeerde keuze van voedingsproducten.
Over het algemeen heeft iedereen wel één of meerdere producten die als “vullers” worden gebruikt.
Een vuller is een voedingswaar die relatief makkelijk te bereiden is, die snel een “vol gevoel” geeft bij het eten. Een lege maag wordt immers al snel verkeerd geïnterpreteerd als honger. Nochtans is het hebben van een leeg gevoel in de maag absoluut geen teken dat je lichaam op dat moment honger heeft.
Bij ons zijn vullers vaak brood, pasta, witte aardappelen of rijst.

Brandstof van lage kwaliteit

Bijgevolg worden maaltijden traditioneel nog steeds samengesteld uitgaande van zo’n vuller. Een bord wordt vaak flink vol geschept met aardappelen of pasta, en dan aangevuld met saus, een beperkte hoeveelheid groente en een proteïnebron. Denk maar aan zoiets als spaghetti bolognaise, een broodje dit of dat of frieten met xyz.
Het probleem is, dat deze gebruikelijke vulproducten erg arm aan echte nutriënten zijn, zoals vitaminen en mineralen. Je kan ze beschouwen als een vorm van brandstof van lage kwaliteit.
Eigenlijk kan je je er vol mee vreten tot je bijna in een coma valt, en toch zit je lichaam tevergeefs te wachten op echte voedingsstoffen. Dat is één van de redenen waarom de (echte) honger dan weer snel de kop opsteekt die je wellicht alweer met diezelfde vullers smoort. En zo blijft de cyclus maar verder gaan.

Systematisch opgeblazen profiel

Zie daar het recept voor het snelst groeiend fenomeen in gezondheidsland: steeds meer mensen met overgewicht en een gebrek aan energie. Overgewicht is dus paradoxaal genoeg in de meeste gevallen geen gevolg van overvoeding, maar van systematische ondervoeding. Het lichaam weet geen blijf met al die nutriëntarme, calorierijke voeding. Het zet die overmaat af in vet en/of water. Het lichaam krijgt teveel zuurvormende toxines te verwerken, en om die op tijd uit de bloedstroom te halen, is er maar één oplossing. Opslaan in ofwel vetweefsel ofwel in extra water dat tussen de lichaamscellen wordt gestuwd. Het recept bij uitstek voor het systematisch opgeblazen profiel van de meeste Belgen en Europeanen van vandaag. We hebben het geleerd van de Amerikanen, en het maakt nu al snel school in Azië.

Gezonde eetstijl

De les is simpel: bouw elke maaltijd rond een grote hoeveelheid groente. Geef daarbij de voorkeur aan groene (blad)groente, koolsoorten en gekleurde groenten aangevuld met wortelgroenten volgens het seizoen. Met bij voorkeur een evenwicht tussen rauw en licht gestoomd. Groenten zijn typisch laag in calorieën, maar scoren zeer hoog op het vlak van nutriënten.
Het is een beetje godgeklaagd, maar het al decennialang verkondigde adagio dat er “meer groente moet worden gegeten”, is geen vrijblijvende optie.
Het is niet meer of niet minder dan het fundament van een gezonde eetstijl. Zonder dat fundament zakt het huis van je gezondheid over de jaren langzaam in elkaar.

Erfgenamen van onwetendheid

Wij worden niet bepaald geholpen. We zijn onderhevig aan van moeder op dochter overgeleverde tradities en gewoonten rond eten en koken. Ons typisch Belgische bord van vandaag is de rechtstreekse erfgenaam van de eetpraktijken die sinds de industrialisering hun opgang hebben gemaakt. De arbeider kreeg goedkope, “lege” vullervoeding als standaarddieet, het bijna archetypische bruine brood en de figuurlijke dagelijkse “patatten met saus”, en als het eens hard meeviel op zondag een stuk goedkoop vlees van de ergste soort. De rijken gingen zich te buiten aan geraffineerde meelproducten en grote hoeveelheden vlees. Groenten speelden een totaal bijkomstige rol.

Welvaartsziekten

En aan de zijlijn staat de voedingsindustrie, met geraffineerde technologieën en sociale marketingstrategieën die enkel maar uit zijn op één ding: je nog meer te doen kopen en eten dan gezond voor je is.
Er bestaat niet zoiets als “welvaartsziekten”. Die term laat het uitschijnen alsof het te nemen of te laten is: je hebt ofwel welvaart en dan moet je er de ziekten maar bijnemen, ofwel heb je geen welvaart. Wat dichter in de buurt van de waarheid komt, zijn “onwetendheidsziekten”. Of “winstbejag-gebrek aan wetgeving-lobbyziekten”.

Bouw je maaltijden rond de groenten.
Maak dus vanaf vandaag je bord groen en eet bij elke maaltijd een grote hoeveelheid van gevarieerde groenten van het seizoen.