Een gemengde fruitsla

Fruit met mate

Er was een tijd dat ik bijna non-stop fruit at, de hele dag door, telkens ik “trek” in iets kreeg.
Niet toevallig was dat ook de periode waar ik last had van een erg onregelmatige vertering en stoelgang.
Is fruit gezond? Ja, ontegensprekelijk. Het is rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en anti-oxidanten.
Maar er zijn wel een reeks voorwaarden om optimaal van die geschenken van fruit te genieten.
Fruit is geen mirakelmiddeltje om gewichts- of gezondheidskwaaltjes in een handomdraai weg te toveren.

Zeldzaam

Fruit is rijk aan suikers en bevat ook fructose, een suikermolecule waar het lichaam het niet makkelijk mee heeft.

Fruit is in de natuur relatief zeldzaam in vergelijking met groenten, en eet je dus ook best met mate. Het komt in de natuur in onze contreien vooral beschikbaar aan het einde van de zomer en in het begin van de herfst. In mediterrane, subtropische en tropische gebieden is fruit iets overvloediger beschikbaar, maar altijd seizoensgebonden.

Drie gouden hoofdregels en nog een paar extra tips:

1. Eet fruit gescheiden van andere maaltijden. Laat minstens 30 minuten of een uur pauze. Wanneer je toch fruit eet samen met ander voedsel, of direct aansluitend, dan kan dat tot allerlei nare gistingsprocessen en gasvorming leiden.
2. De beste momenten: bij het ontbijt en in de late namiddag als tussendoortje. Eet fruit niet ‘s avonds laat.
3. Eet bij voorkeur vers fruit, lokaal en van het seizoen.

Tips:

– Heb je het moeilijk om rauw fruit te verteren? Kook of bak het zachtjes en voeg eventueel wat specerijen toe, zoals kaneel, anijszaad, nootmuskaat of zelfs een snuif zwarte peper. Warme appel, peer, banaan of bessen zijn heerlijk!
– Wees karig met (vers) fruitsap. Het is beter om de hele vrucht, inclusief de vezels, te consumeren. Industrieel “fruitsap” en fruitdranken hebben een zeer lage voedingswaarde en aan de goedkopere soorten is vaak nog extra suiker toegevoegd.
– De combinatie van fruit met melkproducten is absoluut not done. Ook fruit eten met granen (bijvoorbeeld: vers fruit in muesli) doe je beter niet.
– Meloenen eet je best helemaal apart, zelfs niet in combinatie met ander fruit.

In het moderne mainstream geloof over gezondheid geniet fruit van een overdreven status. Het wordt ten onrechte aanzien als een middel om makkelijk lichaamsgewicht te verliezen. Maar in werkelijkheid kan je je makkelijk dik eten aan fruit.
Fruit bevat slechts heel weinig proteïne en weinig vet. Het is dus absoluut geen volwaardige voeding op zich.

Keramiek: @iittala