Foto van vegan kokosrotsjes

Vegan kokosrotsjes

Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig

Tropisch zoet

Ook zonder toegevoegde suiker kan je hoge toppen scheren qua zoet. Deze super eenvoudige zachte koekjes, die doen denken aan de archetypische kokosrotsjes, bestaan uit slechts twee à drie ingrediënten.
De banaan neemt de rol van het kippeneiwit over als structuurgever. (Oef!)
Ze zijn in een wip klaar.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Voor twaalf stuks:

  • ca 340 g geschilde bananen
  • 75 g geraspte kokosnoot
  • een snuif zout
  • optioneel: 3 eetlepels donkere chocoladekorrels

Zo maak je ze klaar:

  • Verwarm de oven voor op 165 °C.
  • Prak de bananen fijn, met een vork of in een keukenrobot.
  • Voeg de kokosnoot en het snufje zout toe en vermeng tot een homogene massa.
  • Voeg eventueel de chocoladedruppels toe en vermeng.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en lepel 12 hoopjes van het beslag op het papier.
  • Laat 25 à 30 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.
  • Laat zeker een uur afkoelen alvorens ze op te peuzelen.

Is alle zoet gelijk voor de wet?

De menselijke soort heeft een uitgesproken voorkeur voor de zoete smaak. Wellicht omdat onze verre voorouders evolutionair gezien een zoete smaak associeerden met energierijkdom.
In de laatste vijftig jaar is het verbruik van zoete en gesuikerde voedingswaren spectaculair gestegen. Veel mensen worstelen met overgewicht en het aantal gevallen van diabetes (suikerziekte) die het gevolg is van onevenwichtige voedingsgewoonten was nog nooit zo hoog als tegenwoordig.
Moet je daarom zoet bannen? Neen. Maar maat houden is de boodschap. En kies bij voorkeur volwaardig zoet. Verse dadels, bananen of ander vers en gedroogd fruit geven niet alleen hun hemelse smaak, maar brengen daarnaast ook nog eens vitaminen en mineralen aan. Dit, in tegenstelling met uitgekristalliseerde geraffineerde suiker.
Een tip: verlaag geleidelijk aan het zoetniveau van je gerechten, tot je weer leert genieten van het subtiele zoetniveau van zoete groenten en gekookte granen. Wees matig met fruit, en verkies de volledige vrucht in plaats van enkel het sap.

Wat is de ware kostprijs van ingevoerd tropisch fruit?

Ingevoerd tropisch vers fruit, zoals bananen, mango’s en kokosnootproducten bijvoorbeeld, hebben een enorme ecologische voetafdruk door het lange afstandstransport. Ze zijn ook het hele jaar door beschikbaar, in wat voor seizoen dan ook. Transport per vliegtuig – waanzin voor landbouwproducten – scoort het slechtst, maar ook vervoer per schip en per vrachtwagen is verspillend. Vervoer per spoor lijkt voor voedingswaren ecologisch nog het gunstigst uit te vallen.
De herkomst van voedingswaren kan een indicatie geven over het gebruikte transportmiddel, hoewel je daar als verbruiker nooit zeker van bent.
Daarom is het beter om regionaal of lokaal fruit van het seizoen te consumeren, en maat te houden met tropisch fruit dat van heel ver komt, of het zoveel mogelijk achterwege te laten.

Meer lezen over plantaardige voeding en gezondheid:

Lees nog meer artikels over voeding, gezondheid en plantaardig eten:

Lees meer over plantaardig eten

Meer lezen over yoga en yogalessen in Schaarbeek:

Bekijk hier onze yogalessen:

Bekijk ons volledige aanbod yogalessen