Afbeelding van rauwe wortelballetjes

Verrassende wortelballetjes

Yoga Kitchen – Simpel, gezond, plantaardig

Licht en gezond

Deze wortelballetjes hebben een erg verrassende samenstelling. Meestal maken dit soort zoete versnaperingen gebruik van noten. Maar hier helemaal geen noten! Dat maakt deze balletjes met wortel als hoofdingrediënt erg licht.
Ze zijn bovendien volledig rauw en je maakt ze heel snel klaar.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Dit wordt het voor een twintig à vierentwintig tal stuks. Het is afhankelijk van hoe groot je ze maakt.

  • ca 80 gram ontpitte vlezige, zachte dadels (Medjoul of Mazafati)
  • 120 gram geraspte wortel
  • 75 gram rozijnen, die kan je eventueel wat voorweken in warm water
  • Een beetje zeezout
  • 75 gram havermoutvlokken
  • twee koffielepels speculaaskruiden
  • ongeveer 20 gram geraspte kokos voor de afwerking

Zo maak je ze klaar

  • Snijd de dadels eerst in kleine stukjes
  • Vermeng alle ingrediënten bahelve de geraspte kokos in een kom en kneed intens tot alles goed samenplakt
  • Rol bolletjes van het mengsel
  • Giet de geraspte kokos in een bord en rol elk balletje erin om de buitenkant ermee te bedekken

En klaar is kees. Toen ik volgens het originele recept de 20 gram kokos afwoog, geloofde ik eerst niet dat die hoeveelheid toereikend zou zijn. Maar het klopt als een bus!
Deze balletjes bewaren goed in de koelkast.

Is rauw eten te verkiezen boven gekookt eten?

Er zijn opvattingen over voeding die ervan uitgaan dat je alles best rauw eet, en zo min mogelijk gekookt. En er zijn opvattingen die juist uitgaan van het tegenovergestelde: dat je beter zoveel mogelijk gekookte voeding eet, en rauw best mijdt.
Het staat als een paal boven water dat gekookte voeding makkelijker verteert dan rauwe voeding. Rauwe voeding kost ons darmstelsel meer energie om te verteren, waardoor er relatief minder energie beschikbaar blijft om in onze energiebehoefte te voorzien. Anderzijds gaat in het kookproces wel een deel voedingswaarde verloren. Veel essentiële vitaminen en interessante enzymen gaan immers stuk tijdens het koken. In ieder geval al een reden om voor groenten zachte, korte kookprocessen te verkiezen die zoveel mogelijk voedingswaarde behouden. Granen en peulvruchten daarentegen dienen juist lang genoeg gekookt te worden. Die eet je immers niet in de eerste plaats voor de vitamines, maar wel voor de energie, de eiwitten en de mineralen.
Persoonlijk geloof ik dat de middenweg goud waard is. Gezonde plantaardige voeding kan zowel uit gekookte en rauwe gerechten bestaan. En in functie van de seizoenen en je persoonlijke energiebehoefte kan je de verhouding tussen beide variëren. In de koudere wintermaanden eet je best wat meer gekookt, en in de warmere periode van het jaar wat meer rauw.

Meer lezen over plantaardige voeding en gezondheid:

Lees nog meer artikels over voeding, gezondheid en plantaardig eten:

Lees meer over plantaardig eten

Meer lezen over yoga en yogalessen in Schaarbeek:

Bekijk hier onze yogalessen:

Bekijk ons volledige aanbod yogalessen