Pan met soepingredienten

Jouw dagelijkse soep

Plantaardig eten begint bij meer planten eten – dat zegt de naam zelf al.
Bij veel mensen nijpt daar het schoentje wat betreft de gezondheid van hun voeding.
Iedereen heeft wel eens of zelfs herhaaldelijk de boodschap gehoord dat je voor een stevige gezondheid en sterke weerstand meer groenten zou moeten eten. We komen echter uit tradities die groenten per definitie een derderangsrol toekenden.

Plantenkracht

Gelukkig gaat het voor meer en meer mensen de goeie richting uit !

Een uitgelezen middel om op een makkelijke manier de hoeveelheid plantenkracht in je voeding drastisch naar omhoog te halen is een dagelijkse soep.

Een goede soep is thuisbereid, met verse groenten van biologische teelt, eventueel wat perulvruchten erbij voor meer plantaardige proteïne en een steviger textuur.

Beste bereiding

Het kookproces houd je best zo kort mogelijk om zoveel mogelijk voedingswaarde te behouden. Vitaminen en enzymes breken immers af in te grote en te langdurige hitte.

Goeie bereidingsprocessen voor soep zijn :

– koude rauwe soepen
Rauwe groenten worden met kruiden, eventueel wat noten of gekiemde peulvruchten en koud water in een blender fijngemalen (vb zomersoepen zoals gazpacho)

– lauwe rauwe soepen
Rauwe groenten worden met kruiden, eventueel wat noten of gekiemde peulvruchten in een blender fijngemalen maar met toevoeging van heet water, dus zonder te koken. Het resultaat is een soep die met moeite boven de 40°C uitkomt.

– klassieke soepen bereid in een drukpan met een korte kooktijd (10 min onder stoom)
Rauwe groenten worden met kruiden en voorgeweekte en gewassen peulvruchten zoals linzen en bonen in water gekookt onder verhoogde druk. Na tien minuten stomen is de soep klaar en kan eventueel gemixt worden.

Voeg eventueel plantaardige bouillon toe om op smaak te brengen.
Als middel om wat te zouten is zeezout of miso prima.

Smakelijk !